War Room in de mergel

War Room in de mergel

VPRO

Bij de Cannerberg in Zuid Limburg bevond zich tot 1992, diep onder de grond, een geheim NAVO hoofdkwartier dat de omvang had van een kleine stad. In acht kilometer grot, zaten 400 kantoren verscholen, twee restaurants, een kapsalon, en zelfs een golfbaan met kunstgras voor de officieren. James Bond is er niets bij.

De Cannerberg is afgelopen januari eindelijk teruggegeven aan de eigenaar: het Limburgs Landschap. Tijd voor een reconstructie. Wat werd er allemaal aan ons gezichtsveld onttrokken?De NAVO top zou hier zijn intrek nemen bij een nieuwe oorlog. In de mergelgroeve waren zij het best beschermd tegen kernbommen. Deze vrees voor kernbommen was zeker niet ongegrond. In Russische documenten die onlangs opdoken staat de Cannerberg omschreven als 'first target in the Netherlands'. In de War Room van de Cannerberg zelf zat 'de knop' die een kernbom in werking zou stellen.

In de documentaire wordt ook het leven van de militairen onder de grond gereconstrueerd. Hoe was het om zonder daglicht te leven, wat deden ze daar? Hoe waren de omstandigheden? Waarom werden er meermalen straalbezopen officieren uit het nabijgelegen riviertje de Jeker gevist? En wat zat er nou in de twee grotten naast de war room waar zelfs de mensen van de decodering nooit een voet hebben mogen zetten?

Regie: Jan Maarten Deurvorst, NTR, 2012