Medellin, van tragedie naar wederopbouw

Medellin, van tragedie naar wederopbouw

VPRO

Een reis door Medellin met twee Nederlandse schrijvers die als geen ander zijn ingevoerd in wat tot voor kort gold als de meest gewelddadige stad van Latijns-Amerika.

Nico Verbeek, die er sinds 1996 woont, geeft in zijn debuutroman De wrekers van Medellín een inkijkje in het dagelijkse leven (en de dood) van de sloppenbewoners. Eerder schreef hij een biografie over Escobar en op het ogenblik werkt hij mee aan een publicatie over “Tanja, een Nederlandse bij de guerrilla van de Farc”.

Socioloog Gerard Martin was er begin jaren negentig getuige van hoe Pablo Escobar dood van het dak van een van zijn huizen werd gehaald. In zijn boek Tragedia y Resurreccion 1975-2010 (Tragedie en wederopstanding 1975-2010) dat dit najaar verschijnt beschrijft hij hoe de huidige burgemeester Alonso Salazar voor een ommekeer zorgt.

Beide schrijvers vertellen over de hel van het politiek geweld, over het hart en de ziel van de stad Medellín, over Betancourt en Escobar en natuurlijk ook over Tanja en hoe men in Colombia tegen haar aankijkt.

Regie: John Albert Jansen, VPRO, 2011