Jacqueline Maris, NTR/VPRO, 2011

Liberia: Graf der blanken

VPRO

In 1937 vertrok Rotterdammer Poppe de Boer naar Liberia. In Monrovia opende hij een winkel waarin spullen werden verkocht die vanuit Nederland naar West-Afrika werden vervoerd. Dezelfde vrachtschepen keerden volgeladen met  palmolie, palmnoten, hardhout en rubber dan weer terug naar Europa. Terwijl De Boer zich in de negorij Monrovia temidden van vijftien andere blanken - met verschillende nationaliteiten - probeerde te vermaken, reisde de schrijver Graham Greene over land vanuit Sierra Leone Liberia binnen. Jacqueline Maris combineerde de reisverslagen van de Greenes met het verhaal van de nu 95-jarige Poppe de Boer.

De eerste vrije slaven republiek was nog onontgonnen gebied: de enige kaart uit die tijd was er een met een witte vlek in het midden waarin met grote letters Kannibalen stond geschreven. Dat was het achterland waar Poppe de Boer zich af en toe in moest begeven en waar hij in de jaren veertig bij een rituele duivelsdans was die geen blanke ooit had mogen zien.  Poppe de Boer woont nu in een Rotterdams bejaardentehuis temidden van zijn maskers en ivoren beeldjes. Hij denkt steeds vaker terug aan zijn jaren in Liberia waar hij uiteindelijk tot 1959 bleef. In 1938 verscheen Greenes reisverslag 'Journey without Maps'; zijn nicht Barbara die meereisde volgde niet lang daarna met 'Too late to turn back'.

Luister naar de documentaire

Rob Muntz, Arthur van Amerongen en Willem Davids, NTR, 2011

De hel van Dakar
Rob Muntz, Arthur van Amerongen en Willem Davids doen het grootste rondreizende circus van de wereld aan: De Dakar Rally in Argentinië en Chili. Twaalf weken lang over dit nietsontziende mediacircus in evenveel wonderbaarlijke programma's. In aflevering zes: het team van Muntz is het Dakar-bivak nabij het pittoreske Argentijnse stadje 'San Salvador de JuJuy' uitgezet. Niet getreurd op weg naar het volgende Dakar-bivak 'Arica' in het buurland Chili, om daar illegaal binnen te sluipen. Dat bivak ligt niet naast de deur. Een tocht door de Andes, over een woestijn, eindeloze zoutvlaktes, langs twee Chileense grensposten, met ruim 100 kilometer niemandsland daartussen, ligt voor de boeg. Honger, vermoeidheid en hoogteziekte staat te wachten. En dan is een goede voorbereiding het halve werk ...

Luister naar aflevering zes
 

Uitzending

Zo 6 feb 2011 - Radio 1 - 21.00 uur