Opgejaagd is een journalistieke zoektocht naar systeemfouten in de Nederlandse crèches en basisscholen.

Opgejaagd is een journalistieke zoektocht naar systeemfouten in de Nederlandse crèches en basisscholen. Tegelijk volgt de podcast het persoonlijke verhaal van de maker, Jennifer Pettersson, die twijfelt of ze Nederland niet moet verlaten als ze haar kinderen een fijne jeugd wil geven.

Opgejaagd # 1. De schoonmaakmoeder

Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Dat vraagt de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson zich af in de 8-delige serie Opgejaagd. Radio Doc zendt de komende weken de eerste drie delen uit van deze podcast.

Sinds Jennifer kinderen heeft, voelt ze zich een vreemde in Nederland; het land waar baby’s opgevangen worden door crèche-leidsters die immuun zijn voor huilgeluiden en waar kleuters dolblij mogen zijn met een volle minuut aandacht van de juf. Ze vraagt zich af of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden, wat in vergelijking met Nederland het paradijs lijkt voor ouders met jonge kinderen. Er is slechts één probleem: haar echtgenoot wil niet mee.

De podcast is ook beluisteren via iTunes, RSS-feed of Stitcher

Opgejaagd #2. Een veredelde parkeerplaats

Hoe ziet ons onderwijssysteem en de kinderopvang eruit als je kijkt door de ogen van iemand uit Scandinavië? Documentairemaker Jennifer Pettersson woont al 20 jaar in Nederland en voelde zich hier altijd thuis. Maar sinds ze kinderen heeft, is dat veranderd. Nu twijfelt ze of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden. Vandaag aflevering 2 van Opgejaagd.

Jennifer blijft steeds langer hangen op de school van haar oudste dochter, omdat de juf het niet alleen aan lijkt te kunnen. Maar je blijkt niet uit Zweden te hoeven komen om je te verbazen over het Nederlandse systeem.

Jennifer spreekt moeders uit alle windstreken die op haar verhaal reageerden en die bijna even verbijsterd zijn over hoe het hier geregeld is als over het feit dat de meeste ouders het klakkeloos lijken te accepteren. Met verhalen over het kinderdagverblijf als plek waar we onze kinderen tijdelijk parkeren en een moeder die haar topfunctie opgeeft om de educatie van haar kind dan maar zelf te doen.

De podcast is ook beluisteren via iTunes, RSS-feed of Stitcher

Opgejaagd # 3. Ik tel tot drie…

In de 8-delige podcast Opgejaagd zoekt Jennifer Pettersson naar de oorzaken en gevolgen van systeemfouten in de Nederlandse kinderopvang en het basisonderwijs. De eerste drie delen worden uitgezonden in Radio Doc. Vandaag neemt ze een kijkje bij de kleuters.

Wat gebeurt er tijdens een normale schooldag in een kleuterklas en hoe normaal is dat eigenlijk? Met humor en afgrijzen kijkt Jennifer mee tijdens een doodgewone dag in groep 1/2, waar de juf haar aandacht moet verdelen tussen kotsende kleuters en de rest van de kinderen. De kinderen leren ijzeren discipline en oefenen zich in wachten, maar wat leren ze eigenlijk nog meer en hoeveel vrijheid hebben ze om vrij te spelen?

Neuropsycholoog Jelle Jolles en orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer geven hun ongezouten commentaar op het Nederlands kleuteronderwijs.

Vanaf vandaag verschijnt elke eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van Opgejaagd in de podcast. Abonneer je nu via iTunes, RSS-feed of Stitcher