Saar Slegers is een regelmatig terugkerende documentairemaker bij Radio Doc. In deze special aandacht voor drie van haar docu’s met als rode draad de omgang met (ongeschreven) regels.

Eigen risico (2016)

In deze documentaire gaat Saar Siegers samen met Marieke Drost op zoek naar de waaghalzen. Die met lawinegevaar een berg beklimmen. Die een oorlogsgebied in Afghanistan verkennen. Of als vrouw alleen door Oost-Europa reizen. De meeste mensen hebben een instinctieve afkeer van risico’s.

Wie naar hun ongeschreven regels luistert, zal zelf ook geen risico’s nemen. Maar ze zijn er toch, de waaghalzen die zich vol overgave in een onzeker avontuur storten. Wat drijft hen? En hoe gaan ze om met de oordelen van hun omgeving? Misschien heeft risico mijden ook wel z’n risico’s.

Een zoektocht met oorlogscorrespondente Bette Dam, off piste skiër Michiel Engelsman en bore out coach Frouke Vermeulen.

Regie: Saar Slegers en Marieke Drost

Mind Your Step (2016)

In deze documentaire gaan Saar Siegers en Marieke Dost op zoek naar ongelukken in kleine hoekjes. Maar dan vooral hoe ze voorkomen kunnen worden. Want in deze relatief veilige wereld zijn grote ongevallen vaak het gevolg van lullige foutjes. Een nulletje teveel, even bellen achter het stuur, zelfs wat gemorste olie kan het verschil maken tussen leven en dood.

De radiomakers verkennen de wereld van safety officers, human factors engineers en life saving rules en vragen zich af: kun je mensen trainen om continu oplettend en behoedzaam te zijn? En tegen welke prijs eigenlijk? De antwoorden worden gezocht bij Shell, het Sophia Kinderziekenhuis en het Mekka van Health and Safety: Londen.

Regie: Saar Slegers en Marieke Drost

De Kafkaknop (2018)

Tientallen grote Nederlandse organisaties - van ziekenhuizen tot de Belastingdienst - hebben een Kafkaknop op hun interne website staan. Die knop is de laatste strohalm voor medewerkers die kampen met een organisatorisch probleem dat ondanks herhaalde pogingen maar niet wordt opgelost.

In deze radiodocumentaire neemt Saar Slegers een kijkje in de krochten van de bureaucratie. Waar mensen verstrikt zijn in wonderlijke kafkaëske situaties en een team na een druk op de Kafkaknop binnen drie maanden met een oplossing moeten komen.