Virus Verhalen 2 - Over de grens | Verborgen Stemmen deel 2

Radio Doc

NTR

In het tweeluik Virus Verhalen horen we verschillende mensen die op een bijzondere manier getroffen zijn door het coronavirus. In deel 2: verhalen over verdeeldheid en grenzen.

Wat betekent de coronacrisis voor de mensen die illegaal werken? In het laatste deel van het tweeluik ‘Verborgen stemmen’ onderzoekt documentairemaker Nicole Terborg dit in haar buurt Amsterdam Zuidoost.

Virus Verhalen 2 - Over de grens

Sinds een maand lijkt de hele wereld dezelfde kant op te kijken, met dezelfde angst te leven, dezelfde afstand van elkaar te bewaren en zich op dezelfde manier opgesloten te voelen. Onze levens zijn op elkaar gaan lijken. En dat is mooi en griezelig tegelijk.

In het begin was er meer eenheid, omdat we bedreigd worden door een gemeenschappelijke vijand en meer dan ooit op elkaar zijn aangewezen. Maar naarmate de crisis langer duurt, nemen de spanningen toe. Omdat onze reserves op zijn. Omdat we merken dat sommigen van ons het beter hebben dan anderen. Omdat we onze buren niet langer vertrouwen. En omdat we een zondebok nodig hebben. We leefden in een geglobaliseerde wereld en voelden ons wereldburgers. Maar in een paar weken tijd zijn onzichtbare landsgrenzen aan de oppervlakte gekomen, met alle gevolgen van dien.

In dit tweede deel van Virus Verhalen horen we mensen voor wie de nieuwe verdeeldheid door de Corona-crisis grote gevolgen heeft. Met onder meer het verhaal van een vrouw die het punt stond te emigreren naar Frankrijk, totdat reizen onmogelijk werd. En een lerares die haar toevlucht heeft gezocht in België, omdat Nederland onvoldoende zou doen om het virus te bestrijden.

Virus Verhalen is een tweedelige documentaire van Misha Koole in samenwerking met de makers van de gelijknamige podcast: Heleen Hummelen, Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen.

Verborgen Stemmen - deel 2

Wat betekent de coronacrisis voor de mensen die illegaal werken?  In het laatste deel van het tweeluik ‘Verborgen stemmen’ onderzoekt documentairemaker Nicole Terborg dit in haar buurt Amsterdam Zuidoost.

Een plek die economisch een van de best renderende gebieden van Nederland is en tegelijkertijd de kroon spant als het gaat om armoede. Het is een stadsdeel met burger hulpsystemen en een informele economie van snorders, cateraars en huiskappers die je als buitenstaander niet gelijk zal zien. Hoe houden zij zich staande in deze periode?