Virus Verhalen 1 - Op afstand | Verborgen stemmen deel 1

Radio Doc

NTR

In Virus Verhalen horen we verschillende mensen die op een bijzondere manier getroffen zijn door de corona-crisis.
In deel 1: Wat doet corona met onze dromen en onze relaties?

In de korte documentaire deel 1 van het tweeluik
‘Verborgen stemmen’. Documentairemaker Nicole Terborg onderzoekt wat corona doet met onze dromen en onze relaties in haar buurt Amsterdam Zuidoost.

Virus Verhalen 1 - Op afstand

Het leven is veranderd in een hindernisparcours. Op straat en in de supermarkt slalommen we angstig om elkaar heen. Maar terwijl we buiten collectief aan smetvrees lijden, hebben we binnen juist last van claustrofobie. De mensen waar we dichtbij willen zijn moeten we op afstand houden, terwijl we met onze gezinsleden 24 uur per dag opgesloten zitten. Intussen nemen we afscheid van projecten waar met hard aan ziel aan is gewerkt, maar die nu niet door kunnen gaan. Wat doet de corona-crisis met onze dromen en onze relaties? Een maand na de eerste zware maatregelen om het virus in te dammen, maken we de balans op.

In de eerste aflevering van Virus Verhalen horen we een vrouw die haar droombruiloft door corona in rook ziet opgaan, maar die weigert om zich bij het lot neer te leggen. Een man die grote evenementen organiseert probeert nieuwe initiatieven te verzinnen. De kinderen en kleinkinderen van een demente vrouw, proberen haar van een afstand duidelijk te maken dat ze niet alleen is. En ondertussen horen we enkele van de in totaal drie miljoen alleenwonenden die met man en macht het eenzaamheidsvirus proberen te bestrijden.

Virus Verhalen is een tweedelige documentaire van Misha Koole in samenwerking met de makers van de gelijknamige podcast: Heleen Hummelen, Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen.

Verborgen stemmen - deel 1

Wat betekent de coronacrisis voor de kwetsbaren in onze samenleving? In het tweeluik ‘Verborgen stemmen’ onderzoekt documentairemaker Nicole Terborg dit in haar buurt Amsterdam Zuidoost.

Een plek die economisch een van de best renderende gebieden van Nederland is en tegelijkertijd de kroon spant als het gaat om armoede. Het is een stadsdeel met burger hulpsystemen en een informele economie van snorders en huiskappers die je als buitenstaander niet gelijk zal zien.

Hoe functioneren de verborgen netwerken van Amsterdam Zuidoost nu?
Hoe houden de kwetsbaren zich staande tijdens de coronacrisis?