De Verhuizende Schuur | Zingeving aan Huis - Afl 6. Tjeerd van der Meer

Radio Doc

NTR

De eeuwenoude boerenschuren van Zeeuws Vlaanderen verdwijnen de een na de ander onder de sloophamer. Ze voldoen niet meer, ze staan in de weg, ze vervallen. En in deze uitzending het zesde deel van Zingeving aan Huis met Tjeerd van der Meer van Jeugdzorg Friesland.

De Verhuizende Schuur

Toen ook de 18e eeuwse schuur aan de Aandijkseweg in Zaamslag dreigde te worden afgebroken, meldde zich een man bij de boer, die aanbood de enorme schuur met zijn blote handen af te breken, en mee te nemen, om hem op zijn eigen erf weer op te bouwen.

De Verhuizende Schuur vertelt het verhaal van een zwijgende zonderling die zich het lot aantrok van een eeuwenoude schuur zo groot als een boerderij, en vijftien maanden lang, dag in dag uit, het gebouw in zijn eentje met blote handen afbrak en wegvoerde. Tot grote verwondering van omwonenden, journalisten en bestuurders van Zeeland.

Zingeving aan Huis - Afl 6. Tjeerd van der Meer

Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naar toe? En: waarom overkomt mij dit? Iedereen komt deze vier levensvragen vroeg of laat tegen, maar voor de  groep cliënten van geestelijk verzorger Tjeerd van der Meer komen ze vaak wel erg vroeg.

Van der Meer werkt bij Jeugdhulp Friesland, waar hij jongeren begeleidt die in de knoop zitten, met zichzelf en met hun omgeving. Normaal doet hij dat in jeugdinstellingen, in pleeggezinnen en bij jongeren thuis - en nu in coronatijd noodgedwongen via WhatsApp, want bellen vinden veel jongeren maar niks. Een uitje naar de MacDonalds, om even uit de instelling te zijn, zit er voorlopig ook niet meer in.

Het slotdeel van de serie Zingeving aan Huis is een portret van Tjeerd van der Meer, geestelijk verzorger in de Friese jeugdzorg.

Een serie van Elianne Meijer