De Blijmoedige Antinatalist

Radio Doc

NTR, VPRO

De wereldbevolking stijgt deze eeuw tot tien of elf miljard mensen. Als die allemaal een auto, koelkast en biefstuk willen, is de aarde straks een uitgeput bolletje waarop wij en andere dieren niet meer kunnen leven.
We sluiten de aflevering af met deel 1 van de driedelige serie over dilemma’s van een chirurg op een vredesmissie.

De Blijmoedige Antinatalist

Mondiale bevolkingsdaling lijkt de oplossing, maar hoe dan? Misschien door iedereen warm te maken voor antinatalisme? Dat is de gedachte dat het beter is om niet geboren te worden. Antinatalisten zijn tegen kinderen maken. Niet alleen omdat mensen slecht zijn voor de wereld, maar ook omdat het leven vooral lijden is. Vinden de antinalisten dus.

Radiomaker Marten Minkema gaat op zoek naar antinatalisten in Nederland. Onderweg ontmoet hij gedreven wereldverbeteraars, het grote gelukkige gezin van Joris en Nienke, confronterende provocateurs, de twijfelende theatermaker Yinka Kuitenbrouwer en filosoof René ten Bos, die het antinatalisme toetst aan de realiteit. En tenslotte vindt Minkema ook echte antinatalisten. Of is daarbij niets wat het lijkt?

Hippocrates in Arms – 1 De eed

Een driedelige serie over dilemma’s van een chirurg op een vredesmissie. Wat doe je als je wilt opereren maar het mag niet? Vijfentwintig jaar geleden was chirurg Gerry Kremer in Bosnië verbonden aan het Nederlandse bataljon Dutchbat . Dat bataljon kreeg een opdracht die uiteindelijk onmogelijk bleek te zijn: het beschermen van Bosnische moslims in een tot safe area uitgeroepen enclave. Ze waren licht bewapend en enkel en alleen hun aanwezigheid moest de agressor, de Bosnisch Servische troepen, buiten het gebied houden.

De missie was dus al problematisch, maar ook binnen het bataljon Dutchbat III, ontstonden ingewikkelde situaties. Onder andere rond het medisch optreden. Chirurg Gerry Kremer wilde vooral zoveel mogelijk vluchtelingen en locals blijven helpen, maar hij kwam daardoor in problemen met de militaire autoriteiten.

En dat zit hem nog steeds dwars.