Land in zicht | Leve de auto! Afl. 1

Radio Doc

NTR, VPRO

Elke vrijdag repeteert een weel heel bijzonder koor in de kelder van de Corvershof aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam: Min of meer stipt om 11 uur verzamelt zich daar een bonte bende van dak- en thuislozen, kansarmen, sympathisanten en hobbymuzikanten. En de eerste aflevering van het drieluik Lang leve de auto!

Land in zicht

Elke vrijdag repeteert een weel heel bijzonder koor in de kelder van de Corvershof aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam: Min of meer stipt om 11 uur verzamelt zich daar een bonte bende van dak- en thuislozen, kansarmen, sympathisanten en hobbymuzikanten. Allen zijn welkom om samen onder leiding van straatpastoor Hanna Wapenaar te zingen.

Het dak- en thuislozenkoor de straatklinkers is een initiatief van de Protestantse diaconie en heeft sinds zijn ontstaan in 2005 nog niets aan populariteit ingeboet, in tegendeel.

Tegen de achtergrond van groeiende armoede en een schokkende stijging van het aantal daklozen, voorzien groepen als De Straatklinkers in het broodnodige sociale weefsel.

In de documentaire Land In Zicht portretteert Katrin Lohmann enkele koorleden aan de hand van hun persoonlijke getuigenissen en hun levensliederen en vertelt zo niet alleen over de diverse gedaantes van dak- en thuisloosheid, maar ook over het universeel verlangen naar zingeving en saamhorigheid.

Concept, opname en montage: Katrin Lohmann.
Eindmix: Wederik De Backer. Coaching: Edwin Brys.

Leve de auto! Afl. 1

De elektrische, zelfrijdende auto komt eraan; lekker achteroverleunend van A naar B en hij is nog goed voor het milieu ook. Maar, vinden automobilisten het wel zo lekker om het stuur los te laten, vraagt radiomaakster Remy van den Brand zich af? Want zoals mobiliteitshistoricus Gijs Mom weet: “Er is iets heel speciaals tussen mensen en auto’s – en dan vooral tussen mannen en auto’s.”

In de korte radioreeks Lang leve de auto hoort u enkele mannen, die vertellen over de bijzondere plaats die de auto - of een auto - in hun leven inneemt. 

In de eerste aflevering zijn de hoofdrollen voor Roel Siebrand en zijn knalrode Fiat Spider.