Hand in Hand | Klimaatverandering in Malta: zichtbare gevolgen, moeizame aanzet tot actie

Radio Doc

NTR, VPRO

Twee jaar geleden, april 2017, werden Ronnie en Jasper op een brug in Arnhem in elkaar geslagen. Ze liepen er hand in hand, en er is gescholden met 'vieze flikker' en andere homofobe woorden. Het was anti-homogeweld. En de documentaire van Rens Turk over klimaatverandering op Malta.

Hand in hand

Twee jaar geleden, april 2017, werden Ronnie en Jasper op een brug in Arnhem in elkaar geslagen. Ze liepen er hand in hand, en er is gescholden met 'vieze flikker' en andere homofobe woorden. Het was anti-homogeweld.

Grote maatschappelijke verontwaardiging volgde: een grote manifestatie in Arnhem en overal gingen mannelijke politici en bekende Nederlanders hand-in-hand lopen, om duidelijk te maken dat dit moet kunnen in Nederland.

Mark Rutte noemde de aanpak van anti-homogeweld een topprioriteit. Onlangs was de uitspraak tegen een van de verdachten die in hoger beroep is gegaan, en die is ‘weggekomen’ met 40 uur voorwaardelijke taakstraf.

Kortom: die is als vrije jongen de rechtbank uitgelopen, terwijl Ronnie nog maar net zijn laatste operatie achter de rug heeft. Een klap in het gezicht van LHBTI’s, die zich bij de manifestatie in Arnhem nog zo gesteund voelden. Wat is hier gebeurd?

Klimaatverandering in Malta: zichtbare gevolgen, moeizame aanzet tot actie

Het hele jaar zomer. Zon, zee, strand. Met 500.000 inwoners en een oppervlakte zo groot als Rotterdam lijkt het leven op Malta een paradijs. Maar voor dat paradijselijke leven lijkt de zon steeds minder op te gaan.

Afgelopen winter had het eiland de grootste storm in veertig jaar. Vijf maanden hadden winkels en restaurants aan de kust nodig om ramen en etalages te herstellen.

In 2015 is het klimaatakkoord van Parijs binnen Europa gesloten, om dit soort natuurgeweld in te beperken waar het kan. Hierin zijn targets opgenomen. Zo moeten alle Europese landen vanaf 2020 tenminste voor 50% recyclen. Nederland heeft die target met 70% recycling ruimschoots gehaald. Maar gaat het eiland Malta deze target ook halen?

Langzaam maar zeker komen er steeds milieucampagnes en individuelen die tot actie overgaan. Maar is dat genoeg? Rens Turk ging naar Malta en maakte een radiodocumentaire om een tussentijdse balans op te maken.