De zoektocht van Philo Bregstein | Ongesigneerd #20 De brievenbus

Radio Doc

NTR, VPRO

Portret van schrijver en filmer Philo Bregstein, die voor zijn boek De gestolen tijd op zoek ging naar Joodse familieleden verspreid over de wereld. En aflevering 20 van de podcast Ongesigneerd: De brievenbus.

De zoektocht van Philo Bregstein

Portret van schrijver en filmer Philo Bregstein, die voor zijn boek De gestolen tijd op zoek ging naar Joodse familieleden verspreid over de wereld. Op deze tocht ontdekte hij een familiedrama dat zijn oordeel over zijn ouders veranderde.

Tom Rooduijn sprak met Bregstein over zijn leven en de onderwerpen van zijn werk: de historicus Jacques Presser, de dirigent Otto Klemperer, de Jodenvervolging en het antisemitisme. Bregstein (1932) is als geen ander kenner van het Joodse leven in Amsterdam dat door de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd en waarover hij een documentaire en een boek maakte.

Ongesigneerd #20 De brievenbus

Toen de rode brievenbus in 2007 moest plaatsmaken voor een oranje exemplaar, veranderde het straatbeeld behoorlijk. De brievenbus was immers al rood vanaf 1914. Langzaamaan verdwijnt nu ook de oranje bus. Tijd voor een laatste blik op dit ingenieuze ontwerp, met brievenbus-ontwerpers Rob Parry en Peter Krouwel. Daarnaast vertelt Jean-Luc Otten van PostNL over de brievenbus van de toekomst: de pakketautomaat.