Wo ist mein Kind?! – Over politiek gemotiveerde adoptie in de DDR

Radio Doc

NTR, VPRO

In het voormalige Oost-Duitsland zijn duizenden ouders op zoek naar hun kinderen. Of kinderen zijn op zoek naar hun biologische ouders. De staat haalde ze uit elkaar, omdat het DDR-regime vond dat kinderen moesten worden opgevoed tot ordentelijke, volgzame ddr-staatsburgers.

Wo ist mein Kind?!

Over politiek gemotiveerde adoptie in de DDR

Ouders die niet loyaal waren aan het communistische systeem konden zonder vorm van proces hun kinderen worden afgenomen. Er gaan zelfs verhalen over dood verklaarde zuigelingen, die geadopteerd zijn door trouwe partijgenoten.

Thrillerschrijfster en voormalig journalist Marjolijn Uitzinger schreef er een krimi over. Het Kind van de Kapster is fictie, maar gebaseerd op feiten.

Katrin Behr schreef een boek gebaseerd op haar eigen ervaringen De dag dat de DDR mijn moeder meenam. Daarnaast heeft ze een vereniging opgericht voor slachtoffers van politiek gemotiveerde adopties.

Samenstelling: Joost Wilgenhof

 

Korte golf

Korte Golf is de Vlaams-Nederlandse wedstrijd voor de beste podcast van 3 minuten. Dit jaar vond de 5e editie plaats. Iedereen mocht een hoorspel of een mini-documentaire insturen. Maar er waren wel drie voorwaarden: er moest een vreemde in voorkomen, het geluid van iets dat bruist moest te horen zijn én er moest een plant in de titel zitten.

In Radio Doc de 6 beste inzendingen, vergezeld van een kort interview met de makers. In deze aflevering de laatste twee. Tino Fella met 'Drinkbare Rozenpelargonium' en Yelena Schmitz met 'De jongen, de haag, het bankje'