Piraat van Oranje

Radio Doc

NTR, VPRO

Ieder jaar op 1 april viert Brielle de inname van de stad door de watergeuzen in 1572. Die inname luidde het begin in van de opstand tegen Spanje. Uiteindelijk leidde die opstand tot de stichting van Nederland als een zelfstandige staat.

Piraat van Oranje

Ieder jaar op 1 april viert Brielle de inname van de stad door de watergeuzen in 1572. Die inname luidde het begin in van de opstand tegen Spanje. Uiteindelijk leidde die opstand tot de stichting van Nederland als een zelfstandige staat. Iedere Briellenaar weet dit.

Op 1 april hult de bevolking zich in 16e eeuwse kleren en speelt de inname na. De oude geuzenhoofdman Lumey neemt het gezag van de stad over en de Spanjaarden worden gevangen genomen. Hoogtepunt is de publieke ophanging van de Spaanse bevelhebber.

Maar wie waren die watergeuzen, wat hadden ze op zelf allemaal hun kerfstok en hoe kunnen de inwoners van Brielle hun moed en wreedheden het beste vieren en herdenken? 

In de documentaire Piraat van Oranje van Mathijs Deen praten historici, Briellenaren en hedendaagse zeeschuimers over geschiedenis en actualiteit van de watergeuzen en hun aanvoerder Lumey.

 

Doof geworden deel 2: Help, ik hoor wat!

Even geen geluid, even niks horen; hoe heerlijk rustig kan dat lijken voor mensen die de hele dag herrie om hun kop hebben. Behalve als het je plotseling overvalt en het geen warme, gevulde stilte is waarin je terechtkomt, maar het koude, kale niks. Of je hoort weliswaar niets, maar je belandt toch in een oorverdovend kabaal…

Hoe het is om doof te worden blijft voor horenden vaak onbegrijpelijk, omdat je soms vrijwel helemaal doof kunt zijn, maar toch nog net iemand verstaat als je hem maar aan kunt kijken. Of dat je lage tonen in mannenstemmen wel hoort, met veel moeite, maar vrouwenstemmen niet.

Interview en montage: Heleen Hummelen
Eindmontage: Arno Peeters
Eindredactie Anton de Goede
Ondertiteling: Letterval, Richard van Royen