Klimaatverandering is een groot thema dat het leven van iedereen beïnvloedt. Maar tegelijkertijd is het ook ongrijpbaar, vaak alleen zichtbaar in statistieken. In de radiodocumentaire KOLK gaat radiomaker Prosper de Roos op zoek naar wat we concreet van de opwarmende aarde merken, in negatieve en positieve zin.

Kolk

In KOLK maken we een reis: we laten ons met het smeltwater van het poolijs meedrijven en horen verhalen uit verschillende landen. Zo gaan we in Groenland op zoek naar wat er onder het smeltende ijs tevoorschijn komt en hoe dit de samenleving daar verdeelt. In de diepzee maken we kennis met een godin uit de Inuit mythologie, een dame die we vooral niet kwaad moeten maken.

Op de Noordzee komen we onbekende nieuwe vissoorten tegen en raken we verzeild in een onverwachte storm. En in Zuid Engeland trekken we onder een olijfboom een Engelse Champagne open, waarbij we ons afvragen of dit de nieuwe Côte d'Azur is. Want er valt in Zuid Engeland minder regen dan in Marokko.

De grootste vraag is wat moeder natuur nog meer voor ons in petto heeft. Want de kans bestaat dat klimaatverandering de zeestromingen zo erg overhoop gooit, dat het ineens kouder wordt en we in een nieuwe ijstijd terechtkomen.

Klimaatverandering is niet alleen een verlies, het is vooral een gedaanteverwisseling, een herschikking van het leven. Want waar iets verdwijnt komt ook iets tevoorschijn. Of we dit nu willen of niet.

Kolk is mede gefinancierd uit het NPO-fonds.

Radiomaker:    Prosper de Roos
Eindredactie:   Ottoline Rijks
Muziek:              Bo Koek
Graphics:           Kris Kobes

Tijdgeest #1

Wist u dat er al in de 18e eeuw indrukwekkende robots bestonden, onder andere van poepende eenden? Of dat wetenschappers aan het begin van de 20e eeuw probeerden om apen en mensen te kruisen?

Het zijn zomaar wat merkwaardige zaken die Julie Blussé onderzoekt in haar serie Tijdgeest.

Daarin duikt ze in de geschiedenis op zoek naar de verhalen achter vreemde misvattingen, choquerende plannen en achterhaalde overtuigingen uit het verleden.