Het Topstuk

Radio Doc

NTR, VPRO

Ware kunst beschouwen we als tijdloos; als iets wat zijn waarde behoudt door de eeuwen heen. Maar klopt dat? Is er een objectief verschil tussen peperdure kunst en waardeloze troep? Wanneer is iets echt?

Het Topstuk

Vijf oktober was een bijzondere dag in de kunstwereld. Luttele seconden nadat het schilderij “Girl with balloon” voor ruim 1 miljoen euro werd verkocht, trad een mechanisme in werking dat verstopt zat in de lijst: het werk ging zichzelf versnipperen; een stunt van de kunstenaar, Banksy.

Wat daarna gebeurde was minstens even opmerkelijk: De koper besloot om het schilderij alsnog aan te schaffen en volgens kunstkenners was dat een verstandige keuze. Door de vernietiging van het werk zou de waarde van het schilderij namelijk zijn toegenomen. En zo roept de grap van Banksy een serieuze vraag op: wat is het verschil tussen echte kunst en stukken die rijp zijn voor de vuilnisbak?

René van Es en Richard den Haring van de podcast MakersRadio, vonden twee werken in Nederlandse musea die radicaal van status veranderden: van kunst tot troep en weer terug naar kunst. Over bedriegers die kunstenaars blijken en kunstliefhebbers die bedrogen willen worden.

Meer MakersRadio is te vinden via deze link:
http://makersradio.nl/

Retourtje Rechtbank - Afl 1. Marco

De rechtbank is eigenlijk een theater met vaste personages; de rechter, de verdachte, de advocaat, de officier van justitie, het slachtoffer, de getuige. Het is spannend in dit theater; wat gaat de advocaat zeggen ter verdediging, hoe gedraagt de verdachte zich, welke straf wordt er opgelegd en wat vindt het publiek daar allemaal van?

Heleen Hummelen vatte het plan op om de gebeurtenissen in een rechtbank te onderzoeken door telkens met iemand terug te keren naar een rechtszaak. Een vergelijkbare rechtszaak als die waarbij de persoon in kwestie ooit op de een of andere manier betrokken was.

Het resultaat is radio-rechtbankverslaggeving door de ogen en oren van ervarings-deskundigen. Vandaag gaat Marco terug naar de rechtbank in Den Haag, naar de politierechter.

Opname en montage: Heleen Hummelen
Eindmixage: Arno Peeters
Eindredactie Anton de Goede