The making of De Kloof | Duivelsuitdrijvers in Rome

Radio Doc

NTR, VPRO

Wat gebeurt er als literatuur radio wordt? Is de tekst dan nog heilig? Mogen woorden wijken voor geluid? Wat mag een regisseur doen?
Mathijs Deen sprak met enkele schrijvers en bezocht de regisseurs die tekenen voor de nieuwe podcast De Kloof
En de korte documentaire Duiveluitdrijvers in Rome. Per jaar bezoekt een half miljoen Italianen een exorcist om het kwaad in henzelf te bestrijden. Programmamaker Angelo van Schaik probeert te begrijpen waarom.

The making of De Kloof

Vanaf 24 december tot en met 2 januari zijn bij het NPO Radio 1 programma Nooit Meer Slapen dagelijks monologen te horen, geschreven door schrijvers als Pieter Waterdrinker, Marja Pruis, Babs Gons en Georgina Verbaan, vertolkt door onder anderen Derek de Lint, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Rifka Lodeizen en Jacob Derwig. Regisseurs Hanneke Hendrix en Niki Padidar hebben er radiodrama van gemaakt.

Wat gebeurt er als literatuur radio wordt? Is de tekst dan nog heilig? Mogen woorden wijken voor geluid? Wat mag een regisseur doen?

Mathijs Deen sprak met enkele schrijvers en bezocht de regisseurs die tekenen voor de nieuwe podcast De Kloof.

Duiveluitdrijvers in Rome

‘Achter de muziek van de rapper Sfera Ebbasta zit de duivel,’ dat is het commentaar van exorcist Don Antonio Mattatelli op het drama in een discotheek in de buurt van Ancona in Italië. Zes mensen, met name jongeren, werden doodgedrukt nadat er paniek uitbrak na het spuiten met pepper spray in de overvolle discotheek.

De discotheek is sowieso een plek waar de duivel zijn gang gaat.’ De priester doet zijn uitspraak in een serieus programma op de nationale radio en niemand die Mattatelli’s boodschap ter discussie stelt of raar vindt. Paus Franciscus die de hand van de duivel ziet in pogingen van een bisschop om hem in diskrediet te brengen, diezelfde paus die zijn gelovigen voorhoudt dat de duivel bestaat en dat hij sterk is.

‘We moeten hem met alle macht bestrijden.’ Kortom de duivel is in Italië nooit ver weg. Per jaar bezoeken 500 duizend Italianen een exorcist om het kwaad in henzelf te bestrijden. Programmamaker Angelo van Schaik vraagt zich af waarom.