De Redder van het Bildts

Radio Doc

NTR, VPRO

Als een gemeentelijke herindeling de streektaal het Bildts bedreigt, komt journalist Gerard de Jong in actie. Na de dood van zijn opa, hoofdredacteur van de Bildtse Post, heeft hij zich immers voorgenomen om goed voor de taal te zorgen.

De Redder van het Bildts

Gerard reist af naar Baskenland, waar hij andere strijders voor minderheidstalen ontmoet. Maar terug in Noordwest Friesland slaat de twijfel toe. Zitten de 6000 Bilkerts wel op Gerards enthousiasme te wachten?

Een radiodocumentaire van Maartje Duin. Muziek: Roald van Oosten. Inhoudelijke adviezen: Bente Hamel en Gerrit Kalsbeek. Techniek: Alfred Koster. Eindredactie: Anton de Goede. Gemaakt met steun van het NPO Fonds. 

Opgejaagd

De komende weken zenden we in Radio Doc de eerste drie delen uit van ‘Opgejaagd’, een nieuwe 8-delige podcast van de VPRO.

Opgejaagd is een journalistieke zoektocht naar systeemfouten in de Nederlandse crèches en basisscholen. Tegelijk volgt de podcast het persoonlijke verhaal van de maker, Jennifer Pettersson, die twijfelt of ze Nederland niet moet verlaten als ze haar kinderen een fijne jeugd wil geven. Vanavond een voorproefje van de serie en een gesprek met Jennifer.

De teaser voor Opgejaagd.
Illustratie: Tim Enthoven. Animatie: Kris Kobes