De Oversteek & De kist van Victor

Radio Doc

NTR, VPRO

Over heel 2017 kwamen 186.000 migranten aan op de Zuid-Europese kusten, de helft minder dan in 2016. Het totale aantal bootvluchtelingen neemt af, maar in januari 2018 wisten op de hele Middellandse Zee nog steeds 5.747 mensen Europa te bereiken, 206 mensen verdronken.

De Oversteek

Over heel 2017 kwamen 186.000 migranten aan op de Zuid-Europese kusten, de helft minder dan in 2016. Het totale aantal bootvluchtelingen neemt af, maar in januari 2018 wisten op de hele Middellandse Zee nog steeds 5.747 mensen Europa te bereiken, 206 mensen verdronken. Dat zijn de cijfers.

Achter die cijfers zitten slachtoffers van oorlog en geweld, armoe en uitzichtloosheid. Maar wat weten we eigenlijk van ze?
In De Oversteek vertellen vluchtelingen zelf hoe ze het heft in eigen hand namen, en de zee naar Europa zijn overgestoken.
In 'De Oversteek' het verhaal van de mens achter het slachtoffer.

Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen.

De kist van Victor

Eerder zond Radiodoc de documentaire De laatste adem uit, waarvoor Luuk Heezen bijzondere verhalen over de dood bundelde. Die uitzending resulteerde weer in nieuwe verhalen, waaronder die van beeldend kunstenaar Victor de Beijer. Luuk ging bij hem langs, voor de korte documentaire De kist van Victor.