Aandacht is macht | Retourtje Rechtbank - Afl 2. Stefan

Radio Doc

NTR, VPRO

Het is het mentale duizend-dingen-doekje van de moderne mens geworden: meditatie.

Aandacht is macht

Meditatie belooft effecten die bijna te mooie klinken om waar te zijn en in onze drukke wereld bijzonder goed van pas komen: wie regelmatig mediteert zou stressbestendiger zijn, langer zijn of haar aandacht kunnen vasthouden en zich minder zorgen maken.

Documentairemaker Luuk Heezen wil dit wel eens aan den lijve ondervinden. Hij zoekt uit hoe meditatie werkt, hoe het in de zorg én in het bedrijfsleven wordt ingezet, en of er ook nadelige kanten aan dit wondermiddel zitten. 

Retourtje Rechtbank - Afl 2. Stefan

De rechtbank is een theater met vaste personages; de rechter, de verdachte, de advocaat, de officier van justitie, het slachtoffer, de getuige. Het is spannend in dit theater; wat gaat de advocaat zeggen ter verdediging, hoe gedraagt de verdachte zich, welke straf wordt er opgelegd en wat vindt het publiek daar eigenlijk van?

Heleen Hummelen vatte het plan op om de gebeurtenissen in een rechtbank te onderzoeken door telkens met iemand terug te keren naar een rechtszaak. Een vergelijkbare rechtszaak als die waarbij de persoon in kwestie ooit op de een of andere manier betrokken was.

Het resultaat is radio-rechtbankverslaggeving door de ogen en oren van ervaringsdeskundigen. In aflevering 2 gaat Stefan terug naar de meervoudige kamer. In de zaak die hij bezoekt draait het om oplichting door middel van babbeltrucs.

Opname en montage: Heleen Hummelen
Eindmixage: Arno Peeters
Eindredactie Anton de Goede