Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks

Radio Doc

NTR, VPRO

Verhalen van naasten over het van dichtbij meemaken van euthanasie, een programma van Leonie van Noort. In Radiodoc deze week Lees dees - Afl. 1: De rode anjer van Elio Vittorini.

Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks

In 2016 overleden 6091 mensen in Nederland door euthanasie. Een veelvoud van dit aantal, partners, familieleden, vrienden, maakte euthanasie van dichtbij mee. Hoe is dat voor hen geweest, en hoe kijken ze daarop terug?

De documentaire laat nabestaanden aan het woord over hun ervaringen. Zij respecteerden het besluit van hun dierbaren om voor euthanasie te kiezen, ze waren erbij toen de scen-arts langskwam en ze stonden aan het bed toen de dodelijke injectie werd toegediend. Een confronterende ervaring waarop zij in deze radiodocumentaire terugkijken. 

Lees dees - Afl. 1: De rode anjer van Elio Vittorini

Ook briljante boeken is soms het tragische lot van de vergetelheid beschoren. Met de actie Schwob zet het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen elke maand een vergeten klassieker in de spotlights.

Er zijn leesclubs, presentaties, discussies én met ingang van deze maand haakt de VPRO aan met de podcast ‘Lees dees’. In aflevering 1: Anton de Goede in gesprek met schrijver Ernest van der Kwast en vertaalster Emilia Menkveld over de roman ‘De rode anjer’ van de Italiaanse schrijver Elio Vittorini.

In Radiodoc deze week een verkorte versie over het boek dat deze maand mei centraal staat.