Met of zonder God & Sterk water - Afl. 5: De illegale zeehond

Radio Doc

NTR, VPRO

Voor iemand die streng religieus is opgegroeid is er bijna geen grotere stap denkbaar dan afstand doen van je geloof. En in deze uitzending de vijfde aflevering van Sterk water: De illegale zeehond.

Met of zonder God

Voor iemand die streng religieus is opgegroeid is er bijna geen grotere stap denkbaar dan afstand doen van je geloof. De overgang van een kant-en-klaar leven gewijd aan een God die alles in de gaten houdt, naar het besef dat je zelf moet bedenken wat waar is en het leren leven zonder God als vangnet. Dat proces is misschien maar met één ding te vergelijken: het vinden van God als je ongelovig opgroeide, met ongelovige familie en vrienden.

Lotte van Gaalen maakte een dubbelportret van twee mensen die een tegengesteld proces doormaakten op zoek naar de parallellen: een vrouw die van haar geloof viel en een man die het licht zag. Beiden moesten opnieuw leren wat waar is en hoe te leven; beiden zijn niet los van wie ze ooit waren.

Sterk water - Afl. 5: De illegale zeehond

Aflevering 5 van Sterk Water. Hessel Wiegman heeft een groot hart voor dieren in nood. Al vijftig jaar haalt hij zieke zeehonden van het strand om ze te verzorgen. Zelfs wanneer Hessel ernstig ziek wordt, vangt hij hen op in zijn schuur. Stiekem. Totdat een boze buurman hem verraad en er een inval komt van de inspectie. Een verhaal over altruïsme, anarchisme en de liefde voor de natuur.

Sterk water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst.