Iets doen, hoe doe je dat? & De Bijlmertapes

Radio Doc

NTR, VPRO

Geld geven aan hulporganisaties, de Facebook-pagina van die ene politieke partij volgen en je onvrede uiten in tweets. Toch knaagt er iets aan je. Je wilt een tastbare bijdrage leveren aan een betere wereld. Je wilt iets doen.

Iets doen, hoe doe je dat?

Geld geven aan hulporganisaties, de Facebook-pagina van die ene politieke partij volgen en je onvrede uiten in tweets. Toch knaagt er iets aan je. Je wilt een tastbare bijdrage leveren aan een betere wereld. Je wilt iets doen. Maar iets doen, hoe doe je dat?

In deze documentaire komt radiomaker Nikki Dekker achter haar like-machine vandaan en gaat op pad. De straat op, langs deuren en protesten.

In haar zoektocht spreekt ze allerlei mensen die Nederland veranderen, zoals oud-politica Hedy d’Ancona, kunstenaar Tinkebell en hoogleraar Willem Schinkel, om erachter te komen hoe we de wereld beter kunnen maken: als activist, politicus, of gewoon als jezelf.

De Bijlmertapes

Deze week is het vijfentwintig jaar geleden dat er een Boeing van El Al neerstortte in de Amsterdamse Bijlmer. Enige tijd geleden, ontving documentairemaker Botte Jellema een belangwekkend mailtje van een medewerker van Stadsarchief Amsterdam. Die schreef: “Onlangs kregen wij hier een nieuw deel politiearchief binnen. Het gaat om alle mobilofoonverkeer van de politie tijdens de Bijlmerramp en alle telefoontjes die binnenkwamen”. Dit was het begin van een speurtocht...