Een feit is maar een feit & Sterk water afl.1: Flessenpost

Radio Doc

NTR, VPRO

De lawine van nepnieuws maakt alle journalisten verdacht. Komt het ooit nog goed? En de eerste aflevering van Sterk water: Flessenpost.

Een feit is maar een feit

De lawine van nepnieuws maakt alle journalisten verdacht. Komt het ooit nog goed?
 
Radiomaker Marten Minkema heeft de boel ook eens bedot. Vol goede bedoelingen, en voor de lol. Het was voorjaar 2001, in de laatste relaxte maanden voordat 9/11 onze deur intrapte. Op de redactie van Radio 1 zat Minkema persoonlijk in de knoop met 'nieuws'. Want wat is dat? Nou ja, mensenwerk natuurlijk: een keuze uit alles wat gebeurt.

En je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Valt fopnieuws eigenlijk wel op? Dus bedacht Marten zelf eens wat voor de nieuwsuitzending van 30 maart, expres net geen 1 april.

Maar anno 2017 kan foppen ab-so-luut niet meer. Dat betekent ontslag. Mogen journalisten het publiek ooit nog eens kietelen en een beetje prikkelen? Of zijn we alleen nog veilig als feitencheckers? Als gijzelaars van politici die de waarheid verdraaien voor macht en eigen gewin, terwijl ze journalisten uitmaken voor leugenaars.

Sterk water - Afl. 1: Flessenpost

Kan je ware liefde vinden via flessenpost? Wat betekent het voor een kapitein om een bemanningslid te verliezen op zee? En hoe blijf je twee weken vermist op een klein eiland, terwijl alle eilandbewoners massaal op zoek naar je zijn?

In Sterk water hoor je persoonlijke verhalen die het leven van de eilanders voor altijd veranderden. Het zijn verhalen die zich op geen enkele andere plek kunnen afspelen dan op het eiland. Want de zee die zich hieromheen uitstrekt, brengt niet alleen liefde of verloren spullen voor de jutters met zich mee, maar kan door de stroming ook zorgen voor gevaar.

De gevolgen van ieder verhaal – soms groot, soms klein – zijn altijd voelbaar in de kleine en geïsoleerde gemeenschap. Op het eiland kan niemand écht anoniem blijven. Sterk water is een serie over veerkracht, lotsbestemming en de onderlinge afhankelijkheid binnen een kleine gemeenschap. 

In de zesdelige podcast-serie Sterk water van VPRO Dorst hoor je verhalen van Terschelling die schuren, raken en verwonderen.