De vernieuwer - Portret van de architect Herman Hertzberger & Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 12

Radio Doc

NTR

In zijn architectuur streefde Herman Hertzberger een veelzijdig gebruik van gebouwen na. In de radiodocumentaire De vernieuwer gaat Hertzberger langs een aantal van zijn gebouwen, die al of niet een tweede leven beschoren zijn. En aflevering 12 van Een leven, een gebruiksaanwijzing: Hoe te leven met je spiegelbeeld.

De vernieuwer - Portret van de architect Herman Hertzberger

Ruim een halve eeuw werkte Herman Hertzberger (84) aan een imposant en vernieuwend bouwkundig oeuvre: onder meer de Studentenflat in de Weesperstraat in Amsterdam, Centraal Beheer in Apeldoorn, Vredenburg in Utrecht en het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Ondertussen is de architect steeds vaker betrokken bij de vernieuwing van zijn eigen gebouwen.

Hertzberger bezoekt, met documentairemaker Tom Rooduijn, zijn 50 jaar oude Studentenflat in Amsterdam, de villa E1027 van Eileen Gray in het Zuid-Franse Roquebrune die hij van de ondergang redde en zijn oud-leerling, de restauratiearchitect Wessel de Jong. Op deze rondreis verklaart Hertzberger zijn opvattingen over een speelse architectuur van de menselijke maat uit gebeurtenissen in zijn jeugd.

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 12 - Hoe te leven met je spiegelbeeld

Aflevering 12 van Het leven, een gebruiksaanwijzing. Wat als je spiegelbeeld niet reflecteert wie je zou willen zijn, of wie je ooit was? In deze aflevering worstelen twee mensen met de consequenties van een  metamorfose. Wie ben je, als je er niet langer als jezelf uitziet?

Gemaakt door Laura Stek en Tjitske Mussche.