Een ode aan mijn ouders & Het verhaal van de Mezrab

Radio Doc

NTR

Een portret van drummer en componist Daniel Cross. Zijn muziektheaterproductie Akasha gaat eind deze maand in première tijdens de Operadagen in Rotterdam. En de korte documentaire Het verhaal van de Mezrab, over een cultureel centrum in de Amsterdamse haven waar druk bezochte storytelling avonden worden gehouden.

Een ode aan mijn ouders

"Mijn werk is eigenlijk vrij monothematisch…”, zegt Daniel Cross, „…het gaat altijd over dood en leven, over goed en fout”. Carine van Santen praat met hem over de relatie tussen zijn familiegeschiedenis en zijn werk. Hoe werkt zijn levensverhaal door in zijn muziek?  .. alles wat ik doe is eigenlijk een ode aan mijn ouders,”  zegt hij. 

Daniel Cross is sinds 1997 artistiek leider van het Rosa Ensemble. Bij de voorstelling Akasha heeft Cross zich laten inspireren door de theorie van het Akasha-veld. Deze theorie zegt dat heden, verleden en toekomst in het universum verbonden zijn. Met een duizelingwekkend spiegelend decor laat het Rosa Ensemble het publiek letterlijk door de ruimte zweven.

Het verhaal van de Mezrab

Ooit lagen de verhalen op straat, nu liggen ze op het internet. Een paar keer op je muis klikken, en je leest, hoort en ziet de meest spectaculaire verhalen uit Uganda, IJsland en Siberië. Maar het is een heel andere ervaring om te luisteren naar een verhaal dat live verteld wordt. En juist die ervaring wordt steeds populairder, op evenementen gewijd aan verhalen vertellen of storytelling.

In de haven van Amsterdam staat de Mezrab, een cultureel centrum waar druk bezochte storytelling avonden worden gehouden. Eigenaar van de Mezrab en verhalenverteller Sahand Sahebdivani vertelt Leonie Wolters het verhaal van de Mezrab.

Muziek van: Reinier Voet & Pigalle, Fereidoon Farrokhzad Aashianeh, Ajam, Soheil Nafisi en Ramses Shaffy

Een documentaire van Leonie Wolters met Sahand Sahebdivani, Soula Noutos, Michael Jaeger en Kor Hoebe.