Michel Faber - Waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn & Toendra #5: Tegen de regels

Radio Doc

NTR

Tegenwoordig is de Australische Nederlander Michel Faber een gevierd schrijver van gelauwerde romans als 'Lelieblank, Scharlakenrood' en 'Het Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen'. Zijn werk wordt over de hele wereld vertaald en is met succes tot BBC series en films gemaakt. En in deze aflevering 5 van de korte documentaireserie Toendra.

Michel Faber - Waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn

In 2000 was Michel nog een onbekende debutant die met 'Onderhuids' een bevreemdend, genre-overschrijdend boek afleverde. Max Pam en Theo van Gogh raakten echter zo in de ban van 'Onderhuids' dat ze in een opwelling naar het hoge noorden van Schotland trokken om Faber thuis te filmen. Pam en Van Gogh troffen een excentrieke schrijver aan die samen met zijn vrouw Eva, ver van de bewoonde wereld een stationshuisje bewoonden.

De documentaire werd gemaakt en van Gogh zette zich aan de montage maar kon geen podium vinden voor de film, het project werd vergeten.

Tien jaar na de moord op Theo krijgt de film nieuwe betekenis. Eva is na een lang ziekbed overleden en van Gogh's film bevat de enige bewegende beelden van Michels vrouw. Nu zoeken Michel Faber en Max Pam samen naar dit tastbare verleden.
Hoeveel kan je behouden van wat je verliest? 

Toendra aflevering 5: Tegen de regels

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Als buschauffeur moet je tegen een stootje kunnen. Bedreigingen, scheldpartijen, ze zijn aan de orde van de dag. Maar er is één lijn die zelfs voor doorgewinterde chauffeurs berucht is: de schoolbus van een reformatorisch college in de bible belt. Radiomaker Chris Bajema probeert te achterhalen wat er speelt in en rond de buslijn.