Hazenjacht & De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 2)

Radio Doc

NTR

Innoveren! We moeten innoveren! Politici, wetenschappers en ondernemers zijn het niet vaak met elkaar eens, maar wel als het gaat om het belang van innoveren. Goed, maar hoe innoveer je dan? En hoe kom je tot een nieuw idee? Floris Alberse gaat op hazenjacht. Wie had dat kunnen bedenken?
En deel 2 van de documentaire van radiomaker Marten Minkema. Zijn moeder Marijke Leibbrandt begon na haar pensioen een antiquariaat. Na vijf jaar staat haar grote huis tjokvol. Maar er moet iets gebeuren, anders trekt de verhouding input-output steeds verder scheef.

Hazenjacht

Nederland heeft een aardige traditie als het gaat om nieuwe vondsten: de deltawerken, de cd, de flitspaal. Dat soort uitvindingen zijn van levensbelang, vinden de voorstanders van innovatie. Niet alleen omdat die nieuwe vondsten een probleem oplossen of het leven aangenamer maken, maar zeker ook voor de economie.

Documentairemaker Floris Alberse ziet ook het belang van innoveren, maar hoort weinig over de vraag hoe je dan innoveert. Hij gaat op zoek naar antwoorden. Samen met hem volgt u een speciale training, gaat u te raden bij de inmiddels bejaarde uitvinders van de cd, en stapt u de wondere wereld van de ongezochte vondst binnen.

Eén ding is zeker: innoveren kun je leren!

De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 2)

Het aantal tweedehands-boeken groeit razend snel. Steeds meer lezers stappen over op e-readers of gaan dood, en hun boeken rollen in bulk en met miljoenen naar handelaren in tweedehands boeken, die er ook geen raad meer mee weten. Marijke Leibbrandt is zo’n handelaar, en ze is ook moeder van radiomaker Marten Minkema. Die maakt zich zorgen over haar, want hoeveel meer boeken kan ze nog hebben?