De Verhalenmachine & Toendra #4: Verkeerde mond, verkeerde neus

Radio Doc

NTR

Gedreven door nieuwsgierigheid naar de maakbaarheid van het geluk maakten documentairemakers Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot een rondreizende Verhalenmachine. Een eenarmige bandiet gevuld met korte verhalen over geluk, toeval en overleven verteld door dak- en thuisloze, ongedocumenteerde en verslaafde Rotterdammers. In deze documentaire vragen ze nietsvermoedende Rotterdammers om een gokje te wagen. En in deze Radio Doc Toendra aflevering 4: Verkeerde mond, verkeerde neus.

De Verhalenmachine

De maatschappelijke verwachting is dat iedereen zelfredzaam, succesvol en gelukkig is. Documentairemakers Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot verkenden ‘de maakbaarheid van het geluk’ vanuit een wel heel onverwachte invalshoek. Samen met dak- en thuisloze, ongedocumenteerde en verslaafde Rotterdammers bouwden ze een speciale Verhalenmachine - een gokkast gevuld met korte verhalen over opmerkelijke overlevingsstrategieën en levensbepalende momenten. Van een boedelbak als thuis tot de mystieke vervoering van een beroepscrimineel.

De Verhalenmachine duikt op verschillende plekken in de stad op en verleidt nietsvermoedende Rotterdammers om een gokje te wagen. In deze radiodocumentaire volgen de makers de machine op zijn reis en enkele verhalenvertellers in hun zoektocht naar een betekenisvol en waardig bestaan.
Naast de Verhalenmachine en in gesprek met de supermarktmanager, de directeur van de maatschappelijke opvang en de Rotterdamse socioloog Willem Schinkel vragen de makers zich af of er in onze huidige samenleving nog ruimte is voor falen en kwetsbaarheid.

Een documentaire van Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot. Soundscapes verhalen door Jarno van Es. Voor meer informatie over de Verhalenmachine zie www.rotterdamsgeluk.nl

Toendra aflevering 4: Verkeerde mond, verkeerde neus

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Als Ties in de trein zit dan scant hij de gezichten van zijn medereizigers. Het is een tweede natuur, hij kan het niet laten. De jonge vrouw naast hem zou zomaar zijn halfzus kunnen zijn, en de oudere man achterin zijn biologische vader. Of toch niet?

Ties is kind van een anonieme spermadonor en dus weet hij het nooit zeker. Maar hij blijft op zoek. Als blijkt dat de donor niet meer te traceren is, ziet hij maar één manier om dichter bij zijn vader te komen... Een verhaal gemaakt door Bente Hamel.