Toevallige gesprekken, deel 8 & Het journaal van Venetië

Radio Doc

NTR, VPRO

Beeldend kunstenaar herman de vries, eeuwig jong gebleven natuurfilosoof, vertegenwoordigt Nederland tijdens de Biënnale van Venetië in 2015. Radiomaker Wineke van Muiswinkel volgt hem bij het verzamelen van geitenkeutels en andere materialen voor zijn nieuwste werk. En het laatste deel van Toevallige gesprekken van Katinka Baehr: mensen met een muziekinstrument.

Het Journaal van Venetië

De natuur is het beste werkelijkheidsmodel en de belangrijkste inspiratiebron van herman de vries. Voor de Biënnale van Venetië reisde de drieëntachtigjarige kunstenaar door de overwoekerde en verlaten eilanden van de Venetiaanse Lagune om materialen te verzamelen voor zijn nieuwste werk: Het Journaal van Venetië. De kunstenaar is kortademig, maar zijn geest is jong. Hij beleeft er hoorbaar plezier aan om over hekken te klimmen naar plekken waar geen mensen mogen komen, en als hij niet werkt, danst hij.

Radiomaker Wineke van Muiswinkel volgde de vries op zijn verkenning van een onbekende en verstilde wereld die zich op een steenworp afstand bevindt van de stad die jaarlijks door 30 miljoen toeristen wordt bezocht. Het resultaat is een bijzonder portret van een leeftijdsloze levenskunstenaar.

De Biënnale van Venetië wordt geopend op 9 mei 2015.

Toevallige gesprekken, deel 8

In Toevallige Gesprekken interviewt radiomaker Katinka Baehr mensen door heel Nederland die één toevallige overeenkomst hebben. Vandaag aflevering 8: Mensen met een muziekinstrument. Katinka spreekt onder meer een klarinettist in Utrecht die iets te veel patat eet; en een vrouw in Leiden zingt een ode aan de vrijwilliger, begeleid op haar gitaar.

Meer van deze serie