Korte Golf Radiowedstrijd, deel 2 & Goudenpolder

Radio Doc

NTR

Op 1 januari 2014 valt in Vrouwenpolder de Postcodekanjer, waardoor het Zeeuwse dijkdorp wordt overspoeld door 42,9 miljoen euro. Radiomaker Ellen van den Berg volgde de bewoners van Vrouwenpolder bijna een jaar lang, om te zien hoe het geld de gemeenschap beïnvloedt. En een nieuwe selectie van de beste inzendingen voor de Korte Golf Radiowedstrijd.

Goudenpolder

Op nieuwjaarsdag 2014 valt de Postcodekanjer op het Zeeuwse dorp Vrouwenpolder. Alle inwoners hebben postcode 4354, maar niet iedereen heeft een lot. Een derde van de dorpsbewoners valt in de prijzen, die variëren van 80.000 tot 6 miljoen euro. Wat doet dit enorme bedrag met het nuchtere Zeeuwse dorp? Is er sprake van tweespalt tussen de winnaars en de mensen die naast het net vissen? Of profiteert de hele gemeenschap van de loterij?

Postbode Jan Jakk woont nog maar drie jaar in Vrouwenpolder, maar kent alle bewoners. Hij leeft onder het sociaal minimum en behoort niet tot de prijswinnaars. Van een afstandje kijkt hij toe wat de prijs teweeg brengt. Dominee Schaaij van de vrijgemaakte gereformeerde kerk in Vrouwenpolder doet uit principe niet mee aan dergelijke loterijen. “Een bak geld is niet nodig om gelukkig te zijn, het moet niet om de begeerte gaan”.

Het dorp bleef onaangetast door stormen en hoogwater. De vraag is of het de stortvloed aan geld ook kan doorstaan. Een radiodocumentaire van Ellen van den Berg.

Korte Golf radiowedstrijd, deel 2

Korte Golf is een Vlaams-Nederlandse wedstrijd voor de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen van drie minuten, georganiseerd door Grenzeloos Geluid (NL) en In The Dark Antwerpen (BE). De finale vindt plaats op 7 december in de Brakke Grond in Amsterdam. Radio Doc zond vorige week al enkele van de beste inzendingen uit, deze week zijn er nog drie te horen en zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Net als vorig jaar daagt de Korte Golf radiowedstrijd mensen uit een radiodocumentaire of hoorspel te maken van drie minuten. De opdracht was: verwerk een bevrijding in het verhaal, samen met het geluid van iets dat drupt én stop een stuk speelgoed in de titel. Bijna vijftig mensen hebben een radioverhaal ingestuurd. Zij hebben zich uitgeleefd met microfoon, montageprogramma en hun neus voor verhalen.

In deze uitzending zijn de volgende verhalen te horen: ‘Baby Born’ (gemaakt door Jesper Buursink), ‘Twister’ (gemaakt door Mirke Kist), en ‘Een knuffelbeer met dezelfde naam’ (gemaakt door Gustaaf Haan). Ook wordt de winnaar van de Korte Golf radiowedstrijd bekend gemaakt.

Korte Golf is georganiseerd door Grenzeloos Geluid (NL) en In The Dark Antwerpen (BE), in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Vlaams-Nederlands Huis deBuren.