Rob Muntz' Carnaval in Rio & De Amanuensis

Radio Doc

NPS, RVU, VPRO

Het kleurrijke Rio de Janeiro was altijd al een jongensdroom van radiomaker Rob Muntz.. Als kind wilde Rob al meelopen in de grootste carnavalparade ter wereld, en zijn fascinatie voor de georganiseerde misdaad van de locale levensgevaarlijke sloppenwijken (de Favela’s), was mooi meegenomen.

Samen met schrijver Arthur van Amerongen kwam Muntz in contact met kleurrijke Nederlanders in Rio, zoals Nanko van Buuren, (kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede, zet zich met zijn stichting IBISS al 30 jaar in voor de verschoppelingen uit de favelas in Rio) en NOS-correspondent Marjon van Royen. Maar echt gezellig wil het niet worden. 

De kogels vliegen in het rond en de lijken liggen voor het oprapen. De droom van Muntz om met 75.000 Braziliaanse Schonen carnaval te vieren in het ‘Sambadrome Stadion’ lijkt verder weg dan ooit ...

Regie: Rob Muntz (RVU), 2010

De Amanuensis

Remy van den Brand

Achter menig onderzoeker staat een assistent: een laborant, een dierenverzorger of een instrumentenmaker. Zonder assistenten is er geen onderzoek, maar hun namen prijken zelden boven de publicaties. Verslaggever Remy van den Brand zet ze nu in de spotlights, met een serie radioreportages over deze onmisbare krachten achter de wetenschap, getiteld 'De amanuensis'. Vandaag het vierde en laatste deel met Eric Mulder, hij is analist bij de afdeling archologie van de Universiteit Leiden, of meer specifiek het “lab voor artefact-studies”, waar ze proberen te achterhalen waar prehistorische werktuigen voor zijn gebruikt.