Het zwijgen van Yee Ling Tang & Geluid Loopt

Radio Doc

VPRO, NTR

Een portret van fotografe Yee Ling Tang. In 1976 kwam Yee Ling Tang met haar moeder naar Nederland, naar haar vader. Ze was toen vier. De verhuizing van Hong Kong naar Zoetermeer bracht bij Yee Ling veel verwarring teweeg. Door de cultuurshock weigerde ze op de kleuterschool twee jaar lang te praten.

Thuis sprak Yee Ling alleen Chinees. Als kleuter oefende ze avonden achter elkaar de tafels van 1 tot en met 12. De verwachtingen waren hooggespannen. Haar ouders hoopten op een studie economie of medicijnen en waren het totaal niet eens met Yee Lings beslissing om naar de kunstacademie te gaan. Haar moeder waarschuwde: ‘Kom maar niet thuis als je bedelaar wordt!.’ Maar Yee Ling zette door en werd fotografe. Binnenkort verschijnt haar boek Vier Generaties, waarin Yee Ling het leven van haar beide oma’s én dat van haar eigen dochter, de vierde generatie, in beeld brengt. Het doorbreken van stereotype beeldvorming vormt een centraal thema in Yee Ling’s werk. Het is veelal sterk gerelateerd aan haar Chinese achtergrond en geeft een persoonlijk beeld van het opgroeien tussen twee culturen. Zelf ervaart Yee Ling dit als een verrijking,  maar dat besef is pas op latere leeftijd gekomen. Haar innerlijke zoektocht was niet gemakkelijk.

Regie: Margot de Nooijer, NTR, 2010

Chris Bajema, NTR, 2010

Geluid Loopt
Een vierdelige serie over het wel en wee op de redactie van Focus, hét cultuurmagazine van Radio 1. Deze week de laatste aflevering.
Geluid Loopt is geschreven door Chris Bajema en Jan Jaap van der Wal.
Verder spelen mee: Sandra Heerma van Voss, Nico van der Knaap, Bianca van der Schoot en Hans Leendertse.