Het briefje & Het perspectief

Radio Doc

VPRO, NTR

In december van het jaar 2000, vlak voor de kerstvakantie, beschuldigde een elfjarige leerlinge van een Amsterdamse basisschool haar onderwijzer van seksueel misbruik. De onderwijzer, Joop, die tevens locatieleider was van de school, werd onmiddellijk door het schoolbestuur op non-actief gezet.

De moeder van het meisje zocht vrijwel direct de publiciteit door met het verhaal van haar dochter naar de plaatselijke media te gaan. Het meisje is kort daarna naar een andere school gegaan. Er volgde een rechtszaak waarbij Joop juridische bijstand kreeg van de onderwijsvakbond AOb.

Wat gebeurt er met een onderwijzer die wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een leerlinge? Wat zijn de (psychische) gevolgen en kan zo iemand ooit nog functioneren op een school? In de radiodocumentaire ‘Het briefje’ van documentairemaker René Oomen kijkt onderwijzer Joop terug op de gebeurtenissen van toen. Een periode die zijn leven ingrijpend veranderde; niet alleen persoonlijk maar ook in zijn functie als onderwijzer. Ook oud-collega’s en de vrouw van Joop komen aan het woord. Hoe reageert de omgeving op zo’n beschuldiging? En welke rol speelde het schoolbestuur?

Regie: René Oomen, RVU, 2010

Marten Minkema, VPRO, 2010

Het Perspectief

Mensen zijn geneigd om de wereld te zien vanuit menselijk perspectief. Dat is begrijpelijk, maar ook heel beperkt. Want er zijn miljoenen andere perspectieven, die net zo reëel en echt zijn als die van ons. Marten Minkema vroeg natuurkundigen, paleontologen en andere onderzoekers om in de huid te kruipen van een dier, object of fenomeen dat ze bestuderen. Het resultaat is een bijzondere serie monologen van bevlogen experts.

Deze zondag: Het Watermolecuul
Organisch chemicus Jan van Maarseveen doceert aan de Universiteit van Amsterdam. Water is een merkwaardig stofje en de levenscyclus van een watermolecuul is soms eenzaam. Eerder uitgezonden in het VPRO programma Noorderlicht.