De dichter en de liefde en de dood & Allemaal één

Radio Doc

VPRO, NTR

Dichter Pieter Boskma (53) was 35 jaar samen met zijn geliefde Monique Orth. Twee jaar geleden overleed Monique aan borstkanker, een ontroostbare Pieter achterlatend. Twee weken na haar dood, tijdens een wandeling door de duinen verscheen het eerste gedicht: ‘ Ben jij het liefste?’ Honderden gedichten volgden.

Deze gedichtenstroom resulteerde in de bundel Doodsbloei die in sept 2010 is verschenen bij uitgeverij Prometheus. In de documentaire volgt Moniques jeugdvriendin en programmamaker Margot de Nooijer Pieters rouwproces. Ze bezoekt hem thuis in Heiloo, loopt met hem in de duinen naar de plek waar de as van Monique is verstrooid.  Hij leest de prachtige gedichten voor waarin hij zijn liefde en verdriet bezingt. Gedichten waarin hij soms weer even zijn overleden geliefde ontmoet.

Techniek Alfred Koster, soundesign: Jeroen Kuitenbrouwer.

Regie: Margot de Nooijer, NTR, 2010

Met dank aan Marlies Cordia

Deze productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

Christine Steinhäuser, NTR, 2010

Allemaal één
‘Een kloof tussen Oost en West? Voor mij is het allemaal één!’ zegt de 59-jarige Oost-Duitse Beate over het Duitse eenwordingsproces. Met verbazing kijkt ze twintig jaar na de officiële hereniging naar politici en media die benadrukken dat Ossies en Wessies nog steeds weinig toenadering tot elkaar zoeken. Dat het wel kan, één worden, bewijst ze zelf elke dag: al vijftien jaar heeft ze een liefdesrelatie met de 58-jarige Reinhard uit West-Duitsland. Aan de ene kant had het stel elkaar zonder de val van de Muur nooit ontmoet, aan de andere kant stelde hun afkomst de relatie soms ook op de proef. Wat waren de verschillen, wat de overeenkomsten? Welke rol speelde het maatschappelijke conflict tussen Oost en West in hun liefde? Christine Steinhäuser bezocht Reinhard en Beate in hun huidige woonplaats, het Oost-Duitse Falkenberg op het Brandenburger platteland en tekende hun verhaal op.