Wacht op koe

Radio Doc

VPRO

Documentairemaker Botte Jellema maakte een belangrijke keuze in zijn leven die ook het bestaan van zijn zus ingrijpend zou veranderen. Hij trad namelijk niet in de voetsporen van zijn vader en werd geen boer. Nu wordt het melkveebedrijf van zijn vader overgenomen door zijn zus en haar vriend. Wat beweegt hen om een boerenbedrijf te beginnen in deze voor die bedrijfstak zware tijden en hoe gaan ze het doen?

De zorgen waar Nederlandse melkveehouders mee te kampen hebben waren destijds de aanleiding dat Botte afzag van overname van het bedrijf zijn vader. Maar zijn zus en haar vriend starten dit jaar een modern bedrijf in Friesland. Botte Jellema volgt de overname en verhuizing van het bedrijf. Want de boerderij komt op een nieuwe locatie, gebouwd en ingericht volgens de laatste inzichten. Dat betekent wel dat de oude boerderij wordt verkocht, de plek waar generaties Jellema's hebben geboerd en waar Botte opgroeide.

Regie: Botte Jellema, VPRO, 2009

De grote bruine envelop

Chris Bajema, 2009

In het Paasweekend worden in heel Nederland 250 enveloppen verspreid. Daarin zit de vraag of de vinders deze willen terugsturen naar Chris Bajema. Met daarin iets bijzonders waarmee hij op onderzoek of avontuur kan gaan. Wat te doen bijvoorbeeld met een 40 jaar oude brochure, een pinguïn of een volksliedje uit 1867? En wat gebeurt er eigenlijk wanneer u alleen maar een woord opstuurt of een positie op een landkaart? Als documentairemaker ben ik natuurlijk altijd op zoek naar bijzondere verhalen, maar misschien organiseer ik wel een happening of maak ik samen met de volgers van het project een kunstwerk of tentoonstelling. Alles is mogelijk. Alle ontwikkelingen rond de bruine enveloppen zijn dagelijks te volgen op de website www.eengrotebruineenvelop.nl. Chris gaat met iedere gekozen envelop vier weken op pad . Aan het eind van die periode wordt het resultaat van de zoektocht gepresenteerd in Holland Doc Radio