Made in GDR & Suriname anders beleefd

Radio Doc

VPRO

‘Made in GDR’ stond op de exportproducten uit de voormalige DDR. Eva, Tino en Katja zijn ook ‘Made in GDR’, drie Oostduitsers die in Nederland een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Ze zijn een beetje Duits, een beetje Nederlands door hun jarenlange verblijf hier, maar ook nog steeds “Ossi”. Christine Steinhäuser, zelf ook Oostduitse, tekent twintig jaar na de val van de Muur hun verhalen op.

Made in GDR

Hun ervaringen met het socialistisch regime zijn heel verschillend:Eva ondervond de macht van de Stasi aan den lijve en emigreerde aleind jaren zeventig naar Nederland. Tino wilde politieke hervormingen en was bij de eerste demonstraties in Leipzig die de ‘Wende’ inluidden. Katja was nog een puber toen de Berlijnse muur viel en koestert de herinneringen aan het land van haar jeugd.

Regie: Christine Steinhäuser (NPS), 2009

Suriname anders beleefd

Rogeria Burgers, 2009

Suriname is een land waar het altijd warm is, het is een land van onthaasting, een land waar ‘no span’ (rustig aan) een leidraad is. Een land waar contrasten groot zijn en waar arm en rijk zorgt voor verwarring. Een land waar men hoopt op beter. Suriname was een van onze kolonies. Na bijna 34 jaar onafhankelijkheid is Suriname nog op veel gebieden verweven met Nederland. Die verwevenheid wordt hoorbaar in zes afleveringen 'Suriname anders beleefd'.

Deze week: Winti, cultureel erfgoed Winti betekent wind, een creools – surinaams ‘geloof’. Winti is er om de geesten gunstig te stemmen. Winti lost vaak psychische problemen op, het is een natuur eleving waarin boze geesten uitgedreven worden door mensen,.die de elementen van Winti beheersen. Men raakt in trance onder aanvoering van een percussie groep. Uit Nederland gaan mensen naar Suriname om te genezen, want voor moeilijke zware rituelen kan men beter in Suriname zijn, de Winti hebben daar een vaste woonplaats en hebben daar hun grootste kracht. Op het snijvlak van religie en bijgeloof.