Het ezeltje van Johannes

Radio Doc

VPRO

Cora Ney Bruin trekt zich al 15 jaar lang het lot aan van het Ethiopische jongetje Johannes dat zij tijdens een reis door de binnenlanden van Ethiopie heeft leren kennen. Ney Bruin werkte jarenlang als fysiotherapeute met meervoudig gehandicapte kinderen. Jaren is ze vol enthousiasme in de weer om geld te verzamelen voor Johannes. Elk jaar gaat ze terug. Als in Nederland haar kleinzoon Mees geboren wordt zet dat haar leven op zijn kop en beinvloedt dat haar kijk op Afrika maar ook haar kijk op Johannes.

Cora Ney Bruin, woont in Driehuizen in de Schermer. Ze is 61 jaar en heeft jarenlang als fysiotherapeute met meervoudig gehandicapte kinderen gewerkt. 15 jaar geleden reisde ze met haar man Klaas naar de binnenlanden van Ethiopie. Klaas had al een paar jaar vanuit zijn werk bij Sigma verf gedoneerd voor het opknappen van scholen van een katholieke missiepost in West Wollega en wilde wel eens kijken of die daar inderdaad terecht kwam (en niet op de lokale markt in Dembi Dollo werd verkocht.) Het echtpaar was ‘uit’ de kinderen, had jaren in Indonesie gewoond en een nieuw avontuur lokte. De ontmoeting met het straatarme Afrikaanse land gaat Cora niet in de koude kleren zitten. Zij wordt geconfronteerd met armoe, honger en ziekte.

Cora is een doener, als ze ziet hoeveel mensen lijden aan de gevolgen van jodiumtekortt richt ze de stichting Strumed op. Ook trekt ze zich het lot aan van Johannes, een gehandicapt jongetje. Jaren is ze vol enthousiasme in de weer om geld en kennis te verzamelen. Elk jaar gaat ze terug.Maar dan wordt in Nederland haar kleinzoon Mees geboren. Mees zet Cora’s leven op zijn kop en beinvloedt haar kijk op Afrika. en haar kijk op Johannes.

Regie: Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS, 2009