Siegfried Nassuth en zijn Bijlmer & Bureau Gevonden Geluid (Het was een Fiatje)

Radio Doc

VPRO

Volgende week bestaat de Bijlmer 40 jaar. Iedereen weet waar de Bijlmer ligt. Maar wie de vraag stelt naar de bedenker van die zo verguisde honingraten, garages en dreven, stuit steevast op een ongemakkelijk stilzwijgen. Hoe kan het dat zo’n spraakmakend project zo’n anoniem gebleven bedenker had? Wie was Siegfried Nassuth, deze man die ‘de sfinx’ werd genoemd?

Siegfried Nassuth en zijn Bijlmer

Er is geen Nederlander die niet weet waar de Bijlmer ligt. Maar wie de vraag stelt naar de bedenker van die zo verguisde honingraten, garages en dreven, stuit steevast op een ongemakkelijk stilzwijgen. Hoe kan het dat zo’n spraakmakend project zo’n anoniem gebleven bedenker had? Wie was Siegfried Nassuth, deze man die ‘de sfinx’ werd genoemd?

Onverbiddelijk in zijn opvattingen, maar tegelijk zo zachtjes sprekend dat mensen moeite hadden hem te verstaan; die als natuurmens opgroeide in de Indische tropen en in de Bijlmer vervolgens die versteende honingraten ontwierp; die door zijn omgeving voor een genie werd gehouden, maar zichzelf zo onzichtbaar maakte dat het ergernis opwekte; de man ook wiens Bijlmerarchief bij het vuilnis belandde, en die zelfs zijn eigen dood geheim wist te houden.

Regie: Jeroen van Bergeijk en Hans van Wetering

Bureau Gevonden Geluid (Het was een Fiatje)

Chris Bajema

Het was een Fiatje, deel 1 uit de nieuwe serie -Bureau Gevonden Geluid-. Radiomaker Chris Bajema richt in samenwerking met Holland Doc dit Bureau Gevonden Geluid op. Het doel: bijzondere geluidsopnames en hun verhalen verzamelen. Dit zal resulteren in een serie programma’s die in januari in Holland Doc Radio worden uitgezonden. Als luisteraar kunt u via een speciaal formulier op de speciale Bureau Gevonden Geluid website uw persoonlijke verhalen en opnames aanmelden en wie weet hoort u uw opname terug op de radio!