Het vergeten proces & Bekend maakt bemind

Radio Doc

VPRO

De top van de G8 in Genua in 2001 werd voor demonstranten de meest gewelddadige bijeenkomst ooit. Premier Berlusconi gaf de italiaanse politieeen vrijbrief om zonder pardon op te treden. Excessief geweld en zelfs een dode waren het gevolg. De rechtbank in Genua deed er 7 jaar over om een aantal van Italie’s hoogste politiefunctionarissen te veroordelen. Een reconstructie van de procesgang.

Het vergeten proces

De top van de G8 in Genua in 2001 werd voor demonstranten de meest gewelddadige bijeenkomst ooit. De voorlaatste regering-Berlusconi was net aangetreden en vastbesloten geen enkele ordeverstoring toe te staan. De vrijbrief die de italiaanse politie kreeg om zonder pardon op te treden, leidde tot excessief geweld.

Een jonge Italiaan kwam om door een politiekogel om het leven en anderen werden ernstig mishandeld. De beelden van het brute politie-optreden in die dagen zijn de hele wereld over gegaan. Ruim 7 jaar heeft de rechtbank van Genua nodig gehad om tot uitspraken te komen in 2 processen tegen een aantal van Italie’s hoogste politiefunctionairssen. Een reconstructie van de procesgang. Het vergeten proces is een coproductie met VPRO Buitenland.

Regie: Yvonne Scholten (VPRO), 2008

Bekend maakt bemind

Margot de Nooijer, Ant Haima en Leo Knikman

Het is inmiddels een beproefd Holland Doc Radio concept: pik twee mensen die elkaar niet kennen van de straat. Zet ze in een cafe aan een tafeltje en laat ze met elkaar praten. Microfoon erbij en luisteren maar....