Een levende legende in de dans & Gestremd

Radio Doc

VPRO

Over de danser, choreograaf en docent Job Sanders (1929-2008) en in de minidoc een kort verhaal over een treinmachinist.

Over de danser, choreograaf en docent Job Sanders (1929-2008)

Aan het eind van zijn leven geniet Job Sanders nog steeds heel veel van dans, zijn passie. Hij werd geboren in Amsterdam en al vroeg toog hij met zijn Joodse ouders en zusje uit angst voor het naderende onheil van de oorlog in 1939 naar de Verenigde Staten. Daar kwam hij via een vriendinnetje in contact met het ballet. Hij werd erdoor getroffen: door de dansers, door de muziek. Dit wilde hij ook worden. Hij kreeg lessen en werd beloond met een beurs voor klassiek ballet aan 'de School of American Ballet'. Balanchine was daar docent en dat zou hem voor de rest van zijn leven beïnvloeden. Hij trouwde vervolgens twee maal met een danseres en kreeg twee dochters in Amerika.

Begin jaren ‘60 werd hij in Nederland als docent en danser gevraagd en ging hij onder meer werken bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij het Nederlands Dans Theater. Hier werd hij met Jaap Flier de belangrijkste mannelijke solist. Hij maakte vele choreografiëen (meer dan vijftig) en was een begenadigd docent en een initiatiefvol, warm emotioneel mens, die ook moeilijke kanten had. Dat vertellen zijn beste leerling en oudsoliste van het Nationaal Ballet Rachel Beaujan en de beide direkteuren van de Rotterdamse Dansakademie Ciska van Dijk en Samuel Würsten .

Job Sanders introduceerde op de Rotterdamse Akademie vervolgens spirituele technieken als yoga, tai chi en meditatie. Ook ontdekte hij de laatste jaren de tango, die hij doceerde in zijn studio aan huis.

Met zijn derde vrouw ging hij op 18 mei voor de laatste keer naar de balletvoorstelling ‘Romeo en Julia’. Het werd een emotionele gebeurtenis. Tien dagen later stierf de balletvirtuoos Job Sanders.

In de minidoc Gestremd: Winterswijk - Zutphen.

Samenstelling: Corinne van den Hoeven (NPS) Techniek: Arno Peeters

Gestremd: Winterswijk - Zutphen

Jorrit Brenninkmeijer (NPS)

Winterswijk - Zutphen Bij het naderen van een overweg ziet Machinist René Scholten opeens blauwe zwaailichten. Een ambulance komt hard aanrijden en probeert nog voor de trein over te steken. René kan niet meer remmen, en ramt de achterkant van de ambulance... Vier jaar na data grijpt het incident hem nog steeds aan.