Jacht op de ultieme kern & Passage

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Jacht op de ultieme kern' van Marten Minkema en de derde aflevering uit de Minidoc-reeks Passage te beluisteren. In 'Jacht op de ultieme kern' begeeft Marten Minkema zich naar de CERN fabriek in Genève waar dit jaar de grootste deeltjesversneller aller tijden in bedrijf wordt genomen. In 'Passage' lieten Radiomakers Desmet zich inspireren door de akoestiek van de onderdoorgang in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Jacht op de ultieme kern

De grootste deeltjesversneller aller tijden, de Large Hadron Collider, wordt in de loop van dit jaar in bedrijf genomen en maakt het voor de mens mogelijk naar het diepste binnenste van het atoom te reizen. Bij CERN in Genève bouwen duizenden wetenschappers aan deze reusachtige machine, die veel groter dan onze raketten naar de maan en de sterren. Het is de snelste botsmachine ooit, om protonen uit elkaar te rijten in elementaire deeltjes die nooit eerder zijn gezien. Zoals het mysterieuze Higgs-deeltje. En misschien ontstaat er zelfs een minuscuul Zwart Gat. Marten Minkema spreekt met een aantal Nederlandse onderzoekers die bij dit monsterproject betrokken zijn. Een verslag van binnenuit.

Regie: Marten Minkema, VPRO, 2008

Jacht op de ultieme kern

Passage, afl. 3 - Minidoc

Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet, NPS

In 2004 maakten Radiomakers Desmet een vierdelige miniserie over de passage onder het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de verbouwing van het museum werd de passage gesloten. Radiomakers Desmet lieten zich inspireren door de akoestiek van de passage en laten horen hoe het er klonk voordat de onderdoorgang werd gesloten. Omdat de bouw vertraagde en de passage nog steeds dicht is, wordt de serie herhaald. In deze uitzending deel 3: 'Droompassage' van Marije Schuurman Hess.