Elke dag krijgen tientallen mensen te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn en dat behandelen geen zin meer heeft. Ze krijgen de DNR code 3.

DNR3 houdt in dat ze niet meer worden gereanimeerd en dat er ook geen levensverlengende behandeling meer wordt gestart. De zorg die ze krijgen is erop gericht hun laatste dagen zo comfortabel en pijnloos mogelijk te laten verlopen. 

De meeste patiënten komen terecht op een speciale afdeling in het ziekenhuis of in een hospice. Daar nemen ze afscheid van het leven dat ze noodgedwongen moeten loslaten.
Podcastmaker Feline Franceus neemt ons mee op haar ronde over de palliatieve afdeling van het ziekenhuis in Leuven. Feline is naast podcastmaker ook verpleegkundige. Via Feline leren we Rita, François en Lieve kennen.

Feline verzorgt hen, maar gaat ook in gesprek over het leven en het einde dat steeds dichterbij komt. Zo vertelt Lieve haar:

“Ik heb hier de eerste dag dat ik lag, heel veel geweend. Dat is zo een persoonlijke overtuiging. Ik ben daar nog niet klaar voor, mijn leven is nog niet op. En ik denk ook mirakels dat bestaat niet, dat gebeurt in Lourdes. Maar ik voel mij te goed om nu al te gaan Feline, geloof jij dat?”

Alle drie wacht hen hetzelfde lot, maar daar gaan ze ieder op een heel andere manier mee om. Het wordt een zoektocht naar het vinden van rust in een lot dat heel oneerlijk aanvoelt. 

 

Credits

DNR3 is gemaakt door Feline Franceus.
Eindredactie: Ottoline Rijks