Heimwee naar een plek die je niet verlaten hebt.

In deze documentaire houdt maker Hanne Volckaert een vurig en prachtig vormgegeven pleidooi om zuinig te zijn met de aarde. Solastalgie komt voor Hanne voort uit klimaatangst, ze vreest dat de plek waar we allemaal wonen ons gaat loslaten. De aarde heeft ons immers niet nodig, maar wij haar wel. Solastalgie is een van de tien genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2023.

Solastalgie is een muzikale, ritmische en poëtische trip door het hoofd van Hanne. Het begint heel lieflijk, Hanne diept een mooie herinnering op uit haar jeugd, ze ligt in het gras, ze voelt de zachte grassprieten en wordt betoverd door de vormen van de wolken. Maar nu is ze 23 en wordt ze overspoeld door onheilsboodschappen over de opwarming van de aarde.

Hanne Volckaert

“Straks is het zo heet dat we niet meer naar buiten kunnen, we verkolen, we verstikken onszelf, de zeeën slokken t land op.”

Ze wil in verzet komen, oproepen tot actie, maar tegelijk is er die stem in haar hoofd die al haar kleine stapjes bespot en belachelijk maakt:

 

“Jij met je tandenborstel van bamboe, je haar wassen met zero waste shampoo, wat denk je wel niet, wie denk je wel niet dat je bent? Denk je dat dat gaat helpen? Niet te veel ademen hè, straks is alle zuurstof op. Ha ha ha”.

Letterlijk happend naar adem roept de maakster ons op om het toch maar te proberen, want de aarde heeft ons niet nodig, maar wij haar wel.

NTR Podcastprijs 2023

Solastalgie is een van de tien genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2023. 50 jonge  makers uit Nederland en België hebben dit jaar hun productie ingezonden. Uit al die inzendingen zijn 10 genomineerden geselecteerd: 4 uit Vlaanderen en 6 uit Nederland. Alle genomineerden zijn te beluisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs te vinden in je favoriete podcastapp. Zondag 14 mei worden de prijzen uitgereikt op het NPO Luister Podcast Event in TivoliVredenburg.

De oogst is weer verrassend, origineel en zeer de moeite van het beluisteren waard. We duiken de geschiedenis in en ontdekken in ‘How to be a sex object?’ hoe je performance art opslaat in een archief. In Plotse papa’s volgen we jonge mannen die onverwacht en onbedoeld vader worden. Ook veel actuele thema’s passeren de revue: we hebben in Nederland 4,4 miljoen mantelzorgers, een onvoorstelbaar aantal. In Achter de gordijnen horen we hoe dit voor één echtpaar uitpakt. En Club Angst gaat over het grote aantal jongeren dat lijdt aan angst of depressies, een ervaringsdeskundige gaat op zoek naar lotgenoten om te bespreken wat dat betekent, leven met angst.

Er is kortom enorm veel variatie in de onderwerpkeuze en de stijl van de genomineerde programma’s. Tezamen bieden ze een prachtig inkijkje in de rijkgeschakeerde en bloeiende podcastwereld. Alle genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2023 zijn vanaf 26 april hier te beluisteren of in je favoriete podcastapp. Een leuke bonus als je die afleveringen luistert: Mijke van Wijk heeft alle genomineerden gesproken, en in de podcast hoor je steeds na de productie een kort interview.
Er is dit jaar ook weer een publieksprijs! Help je favoriet aan een prijs en breng hier je stem uit: nporadio1.nl/ntrpodcastprijs2023