Hoe gaat de mens om met de koning van de jungle?

Jos (86) is oud-dompteur en heeft een lange carrière in de circuspiste achter de rug met roofdiernummers, acts met leeuwen en tijgers. Simone (57) werkt ook met grote katachtigen, maar dan in een opvang in Friesland, waar getraumatiseerde dieren worden opgevangen.

Jos Uyterlinde werkte zo ongeveer met de hele ark van Noach; van paarden, kamelen, leeuwen, tijgers en olifanten tot buffels, gieren, apen en zelfs varkens. Jos is een echte dierenvriend die met veel geduld en liefde zijn dieren dresseerde. Circusacts met wilde dieren zijn sinds een aantal jaar bij wet verboden. De nieuwe wet trof Jos niet, want hij was al met pensioen, maar hij ziet met lede ogen hoe zijn jongere collega’s werkloos worden als gevolg van het verbod. Zo slecht hadden de dieren het echt niet in het circus, want:

Jos Uyterlinde (86), oud-dompteur

Simone (57), werkt met grote katachtigen

“Ik kan de dieren niks leren met hardheid en gemenigheid. Daar gaat een dier toch niet van werken, die kruipt voor je weg!”

Jos Uyterlinde

Op het platteland van Friesland, in een boerderij met een stukje grond er omheen, geeft Simone Schuls leiding aan het team van Felida, een kleinschalige opvang voor getraumatiseerde leeuwen en tijgers. Het patiëntenbestand bestaat uit dieren met fysieke en mentale problemen. Niet alleen uiterlijk zichtbare verwondingen, vergroeiingen en gebitsproblemen, maar ook ernstige gedragsproblematiek.

De gehavende dieren komen uit privébezit, slechte circussen of dierentuinen, maar ook wel uit oorlogsgebieden zoals Syrië of Oekraïne. De bedoeling is de opgelapte dieren door te plaatsen naar Lionsrock in Zuid-Afrika. Maar als hun toestand te zwak blijft, blijven ze de rest van hun leven in de opvang zelf.

Transport bij FELIDA naar LIONSROCK

“We weten steeds meer over dieren,” vertelt Simone Schuls, “dat ze wel degelijk pijn hebben, in paniek kunnen raken en stress en rouw hebben…en ik vind het belangrijk, ook voor ons, dat we dit vertellen en laten zien, zodat we op die manier ook telkens anders met dieren kunnen omgaan. Jaren geleden wisten we daar minder van en ging je naar het circus om daarnaar te kijken. Nu weten we er meer van. Laten we daar met z’n allen dan nu anders mee omgaan.”

Simone Schuls

De situatie voor de redding in Roemenië

Twee mensen die alles over hebben voor hun dieren, maar alle liefde ten spijt… wereldwijd zijn er nog maar heel weinig leeuwen over. Met uitsterven bedreigd, getraumatiseerd of afgedankt als circusact, de leeuw lijkt op alle fronten toch vooral verliezer in de strijd tussen mens en dier. Een documentaire over de koning der dieren die nooit zijn wildheid aflegt maar wel steeds verder in het nauw gedreven wordt.  

René Oomen sprak met Uyterlinde en Schuls, daarnaast sprak hij gedragsbiologe Wineke Scho en de in dierenwelzijn gespecialiseerde juriste Erna Philippi-Gho.

De redding in Roemenië

Credits:

Door het oog van de leeuw werd gemaakt door René Oomen.

Eindredactie: Ottoline Rijks

 

De jonge leeuwen Roman, Vincent, Dolf, Ellie en Geena genieten volop van hun nieuwe omgeving in ons LIONSROCK Big Cat Sanctuary.