Anna is 21 en ze heeft een droom: ze wil documentairemaker worden. Daarom heeft ze zich aangemeld voor de Filmacademie, en ze is uitgenodigd voor de audities. Anna weet ook al waar haar films over moeten gaan: over onderwerpen waar de meeste mensen liever van wegkijken, zoals meiden die vastzitten in het jeugdzorgsysteem of levenslang gestraften. Want, zegt Anna, de dingen hoeven niet onder tafel te worden geveegd. En de dingen niet onder tafel vegen, dat gaat ook over Anna zelf.

Ze wil namelijk niet alleen maar documentairemaker worden, Anna wil ook de statistieken verslaan. Volgens die statistieken heeft zij meer kans om in een vicieuze cirkel van criminaliteit en opsluiting terecht te komen, dan om een succesvolle filmmaker te worden.

Twee jaar lang heeft Anna vastgezeten in een forensische jeugdkliniek. Een jeugdgevangenis. Nu mag ze het laatste deel van haar straf thuis uitzitten, onder voorwaarden. Zo moet ze iedere ochtend dat ze de deur uitgaat, rechtsaf slaan. Half september hoopt ze weer een vrij vogeltje te zijn, én aan haar opleiding tot documentairemaker te beginnen.

Inge ter Schure volgt Anna in de periode dat ze haar leven weer op te rails probeert te krijgen. Hoe gaat Anna om met de oordelen van de mensen bij haar uit het dorp? Lukt het haar om niet terug te vallen en gaat ze haar droom om documentairemaker te worden verwezenlijken?

Anna

Over de maker

Inge ter Schure is podcastmaker en schrijver. Ze maakte jarenlang reportages voor het radioprogramma Nooit Meer Slapen en maakte de podcast Podiumbeesten. Tegenwoordig schrijft Inge voor de VPRO Gids, is ze onderdeel van audiocollectief Luid en Duidelijk en maakte ze voor de HUMAN het televisieprogramma De Publieke Tribune.

Inge ter Schure

Maker: Inge ter Schure
Eindredactie: Remy van den Brand
Eindmontage: Bart Schulz
Met dank aan: Anton de Goede, Peer van der Helm, Anna en haar familie.