Waar kan je terecht als je buiten de boot valt?

Stijgende energiekosten, inflatie, dure boodschappen, ieder huishouden voelt de effecten van het kille economische klimaat. Maar hoe is het voor degenen die eigenlijk al onder het bestaansminimum leven? Wat voor hulp hebben zij nodig? En hoe krijgen ze die? Programmamaker René van Es volgde verschillende vrijwilligers tijdens de voorbereidingen voor een kerstactie.

Onlangs was het Rode Kruis in het nieuws omdat zij merken dat steeds meer mensen in Nederland een beroep moeten doen op voedselhulp.  Mensen die net niet in aanmerking komen voor reguliere hulp of die uit schaamte geen hulp vragen of niet weten waar ze aan moeten kloppen. Het Rode Kruis vindt het zorgelijk dat een noodhulporganisatie in Nederland nodig is om mensen te helpen.

Juist voor de mensen die buiten de boot vallen, de mensen met schulden, met persoonlijke problemen of die geen familie of vrienden hebben is er de stichting Leiden helpt.

René van Es sprak de hulpverleners van Leiden helpt tijdens de voorbereidingen van een grote Kerstactie en ontdekte dat ze opvallend veel gemeen hebben met degenen die een beroep doen op de hulp van de stichting. De hulpverleners weten zelf ook maar al te goed hoe het voelt om in nood te zijn.

De actie was een paar jaar geleden, in de tussentijd werd de organisatie door tegenslag geplaagd. De stichting bestaat nog, maar de locatie moesten ze opgeven. Maar met een nieuwe kerst voor de deur in een economisch barre tijd is hun hulp weer meer dan ooit nodig.

Maker: René van Es
Eindredactie: Jair Stein