Hoe breng je een paling naar de plek waar hij moet zijn? En wat is de relatie tussen armoede en kiespijn? In DOCS twee korte documentaires gemaakt tijdens de Oorzaken Podcast Academy, een opleidingstraject voor nieuw podcasttalent. ‘Als het lachen je vergaat’ van Brechtje Keulen en ‘Ali P. wil naar huis’ van Janneke Sindram.

Ali P. wil naar huis

Iedereen kent de paling. Je ziet hem liggen bij de visboer, en misschien eet je wel graag een broodje paling. Maar wat weten we nu eigenlijk van het dier achter dat broodje? Verbazingwekkend weinig.

Zelfs zijn voortplanting blijft een raadsel, ondanks al het onderzoek. Palingen planten zich niet voort in onze boerensloten, maar 6.000 kilometer ver weg in de Sargassozee. Geen mens die erbij kan komen. In deze tijd waarin we alles lijken te weten, glibbert de paling door de vingers van de wetenschap. Een dier dat zo dichtbij de Nederlandse cultuur staat als traditioneel visgerecht, blijft door zijn ongrijpbaarheid toch altijd ver weg.

Podcastmaker Janneke Sindram heeft een bijzondere band met de mysterieuze vis, ze had er namelijk één in een aquarium. Dat maakt nieuwsgierig.

Ali P. de huispaling zit de hele dag onder het zand verstopt en vreet ’s nachts elk visje dat in het aquarium zwemt. Erg geschikt als huisdier is hij niet. Bovendien komt Janneke erachter dat het helemaal niet zo goed gaat met de paling. Des te belangrijker om Ali P. vrij te laten, zodat hij zich kan voortplanten daar aan de andere kant van de wereld. Maar het uitzetten van een paling blijkt nog niet zo eenvoudig, want door zijn ogen ziet Nederland er ineens heel anders uit…

Janneke Sindram

Als het lachen je vergaat

Stel je voor: je zit een boterham te eten, en dan valt zomaar je voortand eruit. Wat zou je dan doen?

Zo’n anderhalf miljoen mensen in Nederland gaan weleens een jaar niet naar de tandarts omdat ze daar geen geld voor hebben. Jordy is – om financiële redenen – al veel langer niet geweest. En als zijn voortand eruit valt, heeft hij geen flauw idee hoe hij dat moet oplossen.

Brechtje Keulen

Het was meteen een openluchtmuseum’, zegt Jordy. ‘Je schaamt je rot. Je kan niet goed kauwen. Je krijgt ontstekingen, die doorwerken door je hele lichaam. En ja, met solliciteren was het rottig. In een winkel werken? Ja, dat kan natuurlijk niet, want het ziet er niet uit.’

Jordy

Als het lachen je vergaat is een korte audiodocumentaire over de gevolgen van ongelijkheid in ons zorgstelsel. Een verhaal over de innige band tussen armoede en kiespijn.

Deze producties kwamen tot stand in de Oorzaken Podcast Academy, een initiatief van Oorzaken en het NPO-fonds. Voor inhoudelijk advies dank aan Randy Vermeulen en Karin Schagen (Ali P.), eindredactie Ottoline Rijks (Ali P.) en Jair Stein (Als het lachen je vergaat).

Maker: Brechtje Keulen & Janneke Sindram