Je ziet je steeds meer: carspotters. Dat zijn tieners - gewoonlijk jongens - met camera om hun nek, die op kruispunten staan te wachten op mooie auto's: en dan het liefst supercars als Lamborghini's, Ferrari's en Bugatti's, om te fotograferen. En: hoe harder de bolides daarbij gas geven en grommen en ronken, hoe beter.

Sinds corona doen veel kinderen aan carspotten: dure auto’s fotograferen en de resultaten delen op sociale media. Dat gaat gepaard met een bak herrie, want de passerende Ferrari's en Lamborghini's bedanken voor de aandacht met luid geronk, het zogenaamde reffen waar omwonenden in miljonairsdorpen als Laren horendol van worden. En ook in de chique Amsterdamse P.C. Hooftstraat rinkelen de winkelruiten, maar enorme boetes helpen niet want de reffende automobilisten hebben genoeg geld en drukken nog eens extra op het gaspedaal.

Wat is dit voor subcultuur, waarin spotters en gespotten elkaar bezighouden? Reporter Marten Minkema vraagt het aan zijn zoon en carspotter Midas (12), die hem in de podcast-documentaire 'Auto's Kieken' op sleeptouw neemt. Ze bezoeken de beste carspot-plekken, stappen in de gepimpte Rolls Royce van aanstormend carfluencer Danny Westgeest en klimmen over het hek bij de Grand Prix in Zandvoort.

Maker: Marten Minkema en zijn zoon Midas
Eindredactie: Anton de Goede
Productie: Dini Bangma