Een exclusief kijkje in het leven van twee ex-gevangenen en hun terugkeer in de maatschappij.

Harry zat al tweemaal vast voor moord en draaideurcrimineel Bram stal voor de zóveelste keer een zakje snoep. Inmiddels zit hun straf er op en zijn ze vrij. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven?

In Buiten de Muren volgt podcastmaker Marjolein Knol twee (ex-)gedetineerden op weg naar een leven buiten de muren van de gevangenis. Een stap die simpel lijkt, maar allesbehalve simpel is. Na jaren in de gevangenis voelt het leven binnen veiliger en vertrouwder dan het leven buiten. Een kwart van de ex-gevangenen belandt binnen twee jaar weer in de gevangenis. Hoe komt dit? Eens een crimineel altijd een crimineel? Of begeleiden we hen niet goed terug naar de samenleving? Marjolein Knol kreeg exclusieve toegang tot de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen om zo het traject van de twee ex-gevangenen nauwlettend te kunnen volgen.

Harry, eind 50, bracht maar liefst een derde van zijn leven door in de gevangenis. Hij zat vast voor doodslag, waarna hij na een lange opsluiting de gevangenis weer mocht verlaten. Buiten ging het een aantal jaar goed', totdat hij opnieuw iemand doodde en weer een celstraf kreeg. Hij verlangt naar buiten, maar ziet er ook tegenop. Buiten de muren is Harry vastbesloten niet weer in oude fouten te vallen: hij wil graag een broodjeszaak beginnen met zijn vrouw (‘mijn meissie’), die hij in de gevangenis ontmoette. Blijft hij op het rechte pad?

De serie volgt ook gedetineerde Bram. Hij is eind 40 en zit voor de derde keer een speciale straf uit voor stelselmatige daders, in de volksmond bekend als draaideurcriminelen. Het liefst zou Bram weer gaan tekenen. In zijn dromen organiseert hij zijn eerste expositie. In werkelijkheid gedijt Bram misschien wel het best in de gevangenis. Hoe lang houdt hij het dit keer uit? “Soms gaat het bij mij buiten na twee dagen al mis”, aldus Bram.

“Soms gaat het bij mij buiten na twee dagen al mis”

Bram

Maker: Marjolein Knol
Muziek: Bram Kniest
Eindredactie en scenario-ontwikkeling: Emmie Kollau
Techniek: Arno Peeters
Productie: Emmie Kollau en Tijl Akkermans
Eindredactie vanuit de NTR: Ottoline Rijks.

En veel dank aan PI Veenhuizen. Zonder hun vertrouwen was deze serie er niet gekomen.

Buiten de muren is een productie van NTR, Autres Directions en Aldus’ producties voor DOCS en NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds.